19.7.2022 15:35

Mladi biologi na mednarodni olimpijadi do treh odličij

Ljubljana, 19. julija - Na 33. Mednarodni biološki olimpijadi, ki je potekala na armenski Univerzi v Erevanu, so bronasta odličja prejeli dve slovenski dijakinji in en dijak, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). V konkurenci preko 250 dijakinj in dijakov iz 66 držav so odličja prejeli Urban Bauk, Ema šuligoj in Marija Snežna Benedičič.

Erevan, Armenija Slovenski nagrajenci 33. Mednarodne biološke olimpijade na Univerzi v Erevanu Urban Bauk, Marija Snežna Benedičič, Ema Šuligoj, Urh Šarlah

Erevan, Armenija
Slovenski nagrajenci 33. Mednarodne biološke olimpijade na Univerzi v Erevanu
Urban Bauk, Marija Snežna Benedičič, Ema Šuligoj, Urh Šarlah

Pod okriljem ZOTKS in po dveh letih tekmovanj na daljavo, se je olimpijade v živo udeležila ekipa dveh dijakinj in dveh dijakov, ki sta jih spremljala dva mentorja. Slovenijo so zastopali Urban Bauk z Gimnazije Poljane v Ljubljani, Ema Šuligoj z Gimnazija Tolmin, Urh Šarlah s I. gimnazije v Celju in Marija Snežna Benedičič z Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani. S svojim znanjem so si Urban, Marija in Ema prislužili bronasta odličja.

V dveh tekmovalnih dnevih so tekmovalci morali opraviti skupno šesturni praktični preizkus in šesturni teoretični preizkus. Na praktičnem preizkusu so se olimpijci ukvarjali z biokemijo, bioinformatiko, fiziologijo rastlin ter zoologijo in biosistematiko, medtem ko so teoretične naloge obsegale vsa pomembnejša področja biologije in so posegala že globoko v univerzitetni kurikulum. Ostali dnevi so bili rezervirani za oglede armenskih znamenitosti in druženje ter izmenjavo izkušenj s svojimi vrstniki s celega sveta.

Ekipo dijakinj in dijakov sta v Armeniji spremljala vodji ekipe in člana komisije ZOTKS, Mojca Ota in Domen Vaupotič. Naslednje leto bo olimpijada v Združenih arabskih emiratih, so še sporočili iz ZOTKS.