Podjetja 1.7.2022 14:00

Na ljubljanskem letališču obeležili prvo leto delovanja novega potniškega terminala

Brnik, 1. julija - Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so danes obeležili prvo obletnico odprtja novega potniškega terminala. Preko terminala je v tem času potovalo več kot 450.000 potnikov, do konca leta pa pričakujejo, da bodo v njem oskrbeli okoli 1,2 milijona potnikov, je povedala poslovna direktorica Fraporta Slovenija Babbett Stapel.

Ljubljana. Letališče Jožeta Pučnika. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Letališče Jožeta Pučnika.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V zadnjem letu se je veliko stvari zgodilo, je v izjavi za medije dejala direktorica Stapel. Med drugim so tem času začeli beležiti precejšnje povečanje število potnikov, kar je predvsem posledica odprave omejitev, povezanih z epidemijo covida-19 in povečanega povpraševanja po letalskih prevozih.

"Med januarjem in junijem je prek ljubljanskega letališča potovalo več kot 385.000 potnikov, kar je petkrat več kot v enakem obdobju lani," je povedala.

Na letališču pričakujejo nadaljevanje rasti prometa tudi čez poletje, ki je zanje najpomembnejše obdobje v letu. "Od junija do septembra bomo zabeležili približno polovico celotnega prometa, ki ga pričakujemo za to leto," je za STA povedala Staplova. Po trenutnih ocenah pričakujejo, da bo letos preko letališča potovalo okoli 880.000 potnikov.

Kot je pojasnila, so junija že dosegli mejnik 100.000 mesečnih potnikov in upajo, da se bo ta trend v poletnih mesecih nadaljeval.

Trenutno v poletnem voznem redu 15 rednih prevoznikov nudi lete na 19 destinacij. Po besedah poslovne direktorice Fraporta Slovenija jim je bila pri okrevanju v veliko oporo državna pomoč letalskim prevoznikom, zaradi katere so bili ti toliko bolj pripravljeni ostati oz. okrepiti svojo prisotnost na ljubljanskem letališču.

Med večjimi izzivi, s katerimi se trenutno sooča letalska industrija, je pomanjkanje kadra. Na ljubljanskem letališču zaenkrat s tem nimajo težav, saj kot je pojasnila Staplova, so z iskanjem delovne sile začeli dovolj zgodaj. A kot je opozorila, gre pri tem za učinek domin in težave v tujini bi lahko privedle tudi do preklicev in zamud na ljubljanskem letališču.

"Približno vsak drugi dan prihaja do preklicev in zamud letov, vendar zaenkrat ti še niso imeli bistvenih posledic," je pojasnila.

Velik izziv za letalsko industrijo pa so tudi naraščajoče cene goriv. To bo po njenem mnenju med drugim pripeljalo do podražitev letalskih kart, prav tako pa bo upočasnilo okrevanje. "Kot podjetje se soočamo z višjimi cenami tako goriv, plina in energije, kar je zagotovo izziv za nas, ker s tem tudi stroški hitro naraščajo," je povedala.

Novi terminal se sicer še naprej razvija, še letos bodo razširili poslovni salon in nadkrili njegovo teraso. Obenem bodo v prostoru za prijavo na let namestili nove točke za samostojno prijavo in oddajo prtljage. Med poletjem pa bodo preuredili tudi servisne ceste med parkirno hišo in starim terminalom. Tudi slednji je bil v zadnjem letu deležen nekaterih sprememb. Določeni deli so bili prenovljeni in preurejeni za sprejem potnikov izven schengenskega območja.

Na današnji slovesnosti so sodelovali tudi predstavniki organizatorjev čarterskih letov Palma, Kompas in Relax Turizem. Ti so bili večinoma optimistični glede letošnje turistične sezone, ki bi bila lahko primerljiva z letom 2019. "Nihče si ne dopusti oz. dovoli vzeti počitnic in pričakujemo številke potnikov, ki bodo presegle leto 2019," je za medije dejal direktor turistične agencije Palma Matej Knaus.

Kar se tiče višjih cen, je Knaus pojasnil, da se podražitev nihče ne veseli, a so pritiski na cene trenutno tako izjemni, da jih sami organizatorji ne morejo pokrivati.

Potniki preko poletnih čarterskih letov najraje potujejo v Grčijo. Sledijo Turčija, Egipt in Španija, je še pojasnil Knaus.