Podjetja Startupi 3.7.2022 8:10

Programa SPOT Svetovanje in SIO s podporo več tisoč podjetjem

Ljubljana, 3. julija - Javna agencija Spirit Slovenija je ta teden opozorila na obstoječe podporno okolje za zagonska in hitro rastoča podjetja. V okviru storitev SPOT Svetovanje je bilo od leta 2018 do 2022 ustanovljenih več kot 12.000 podjetij, v programu SIO pa je bilo od leta 2019 do 2021 inkubiranih 1420 zagonskih podjetij, so poudarili.

Ljubljana, Spirit Slovenija. Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma Spirit Slovenija. Foto: Spirit Slovenija

Ljubljana, Spirit Slovenija.
Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma Spirit Slovenija.
Foto: Spirit Slovenija

Nacionalni sistem SPOT - Slovenska poslovna točka ponuja celovit sistem brezplačnih podpornih storitev države za poslovne subjekte, vključno z zagonskimi podjetji. Pod enotno znamko SPOT so združene institucije, ki nudijo pomoč, informiranje ter svetovanje posameznikom in poslovnim subjektom, vključno z registracijo podjetja, svetovanjem in usposabljanjem ter izvajanjem storitev s področja internacionalizacije in tujih investicij, so spomnili na Spiritu Slovenija.

Agencija Spirit koordinira točke SPOT Svetovanje, ki ponujajo storitve podjetniškega svetovanja in povezovanja v 12 slovenskih regijah z 62 podjetniškimi svetovalci. Od leta 2018 do 2022 so te regijske podporne institucije izvedle 61.676 podjetniških svetovanj za potencialne in obstoječe podjetnike, z njihovo pomočjo je bilo ustanovljenih več kot 12.000 podjetij, izvedenih 494 usposabljanj, 1546 delavnic ter 366 izmenjav dobrih praks in odpiranj poslovnih priložnosti, v katere je bilo vključenih 52.125 udeležencev iz podjetij in več kot 40.000 potencialnih podjetnikov.

Podjetniški in univerzitetni inkubatorji, podjetniški pospeševalniki, tehnološki parki in druge sorodne organizacije pa so glavni deležniki podpornega okolja v okviru programa SIO - Subjekti inovativnega okolja. Ta zadnje desetletje aktivno spodbuja nastajanje in rast novih inovativnih podjetij, zlasti tistih, ki so pomembna za večjo konkurenčnost, višjo dodano vrednost in enakomernejši regionalni razvoj podjetništva.

Spirit Slovenija preko javnega razpisa trenutno sofinancira 21 subjektov inovativnega okolja, ki spodbujajo podjetništvo v vseh slovenskih regijah. Ti subjekti združujejo več kot 120 visoko usposobljenih mentorjev in 200 podjetniških svetovalcev.

Od leta 2019 do 2021 je bilo preko SIO inkubiranih 1420 zagonskih podjetij, izvedenih 1774 delavnic, predavanj, startup vikendov, neformalnih srečanj in drugih izobraževanj, v katere je bilo vključenih 41.882 udeležencev ter izvedenih 23.225 svetovanj, so poudarili v Spiritu.

"Inovativne ideje z visoko dodano vrednostjo, ki so v svojem bistvu visokotehnološke, zelene, trajnostno naravnane, družbeno odgovorne ter digitalno podprte, vodijo v ustvarjanje visoko kakovostnih delovnih mest, gospodarsko rast, globalno konkurenčnost ter nenazadnje lahko prinesejo tudi odgovore na najzahtevnejše družbene in druge izzive človeštva. Da pa lahko ugledajo luč sveta, jih je treba prepoznati in jim ponuditi ustrezno podporo za njihov nadaljnji razvoj," je poudaril v.d. direktorja Spirita Rok Capl.