#družba 28.6.2022 12:18

Ljubljanska urbana regija želi biti inovativna, zelena in povezana

Ljubljana, 28. junija - Razvojni svet Ljubljanske urbane regije se je minuli teden sestal na konstitutivni seji. Osrednja tema je bila sprejem Regionalnega razvojnega programa Ljubljanske urbane regije 2021-2027, temeljnega programskega, strateškega in izvedbenega dokumenta na regionalni ravni. V novo perspektivo se regija podaja z vizijo Inovativna, zelena, povezana.

Ljubljana. Panorama Ljubljane, ljubljanska kotlina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Panorama Ljubljane, ljubljanska kotlina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razvojni svet Ljubljanske urbane regije je Regionalni razvojni program Ljubljanske urbane regije 2021-2027 sprejel soglasno. Zatem ga je potrdil še Svet Ljubljanske urbane regije, so danes sporočili iz sveta.

Razvojni svet sestavlja 25 predstavnikov občin, 25 predstavnikov gospodarstva in 12 predstavnikov nevladnih organizacij. Za predsednika sveta je bil ponovno izvoljen župan občine Brezovica Metod Ropret, podpredsednika pa sta postala župan občine Log-Dragomer Miran Stanovnik ter direktorica Slovenskega inovacijskega stičišča Alenka Rožaj Brvar.

S pripravo Regionalnega razvojnega programa Ljubljanske urbane regije 2021-2027 se je regija, ki jo poleg glavnega mesta Ljubljane sestavlja še 24 občin, aktivno vključila v proces programiranja za finančno perspektivo 2021-2027 ter si zastavila ambiciozne razvojne cilje. Postati želi mednarodno uveljavljena regija poslovnih priložnosti in zelenih naložb, zelena regija, ki spodbuja inovativnost, kreativnost in razvoj novih tehnologij.

Njen razvoj naj bi temeljil na povezovanju sistemov in deležnikov, ki so ključni za prehod v trajnosten razvoj. Ob tem bo krepila visoko kvaliteto življenja preko gospodarske in družbene učinkovitosti za izboljšanje življenjskega standarda prebivalcev, zaposlovanja za izzive trga dela prihodnosti, zdravja in izobraževanja. Poudarek je tudi na zagotavljanju uresničevanja pobud lokalnega okolja.

Skupna indikativna finančna vrednost programa na osnovi evidentiranih potreb regije znaša 1,8 milijarde evrov, so še dodali.