Slovenija 22.6.2022 16:00

Podelili priznanja najboljšim inovacijam v osrednjeslovenski regiji

Ljubljana, 22. junija - Zbornica osrednjeslovenske regije pri GZS je danes v partnerstvu z gospodarskim ministrstvom in agencijo Spirit Slovenija podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji za letos. Podelili so po tri zlata, srebrna in bronasta priznanja. Tri zlate inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni.

Zlato priznanje je dobilo podjetje Lek za inovacijo ferumoksitol za injiciranje, ki je zdravilo za zdravljenje dveh vrst anemije, ter za novo generacijo razvoja celičnih linij za produkcijo podobnih bioloških zdravil. To priznanje je dobilo še podjetje Helios TBLUS za inovacijo trajnostni materiali za premaze prihodnosti.

Kot so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenija (GZS), bodo te tri najbolje ocenjene inovacije kandidirale za priznanja na nacionalni ravni. Te bodo podelili v okviru Dneva inovativnosti 20. septembra na Brdu pri Kranju.

Srebrno priznanje so prejeli podjetje Lek za inovativni koncept Ideal - virtualno razvojno okolje, podjetje MinTable za spletno aplikacijo Order & Pay Online, ki prek QR-kode na mizi gostom omogoča dostop do digitalnega menija, ter podjetje Gen-I za Sončno skupnost Gen-I.

Bronasta priznanja pa so prejeli podjetje Kemijski inštitut za neinvaziven test za preverjanje prisotnosti virusa SARS-CoV-2 v slini, samostojna podjetnica Urška Lan za inovacijo Art natura ter podjetje Intiniti oz. samostojna podjetnica Urška Merljak za Intiniti strokovna usposabljanja na doživetjih s čuječnostjo.

Direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije Marjana Majerič je na slovesnosti izrazila prepričanje, da se nam s povezanostjo gospodarstvenikov in njihovo vztrajnostjo ni treba bati za osrednjeslovensko gospodarstvo. "Izjemne in navdihujoče zgodbe mu dajejo dodaten zagon in (za)upanje v prihodnost," je dejala.

Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam osrednjeslovenske regije za leto 2022 se je odzvalo osem podjetij, s skupaj devetimi prijavljenimi inovacijskimi projekti. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo preko 70 inovatork in inovatorjev ter več skupin.