Turizem 22.6.2022 13:53

Han za razvoj zelene butične ponudbe višje kakovosti

Laško, 22. junija - Gospodarski minister Matjaž Han je danes v Laškem napovedal, da bo Slovenija razvijala zeleno butično ponudbo višje kakovosti, a z manjšim ogljičnim odtisom, zmanjševala uporabo plastike za enkratno uporabo, podpirala zelene naložbe in spodbujala kratke nabavne verige. V Laškem so predstavili tudi novo kolesarsko pot, ki povezuje več zdravilišč.

Laško, turistično-informacijski center.
Novinarska konferenca laške občine o razvoju turizma v Laškem.
Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, gospodarski minister Matjaž Han in laški župan Franc Zdolšek.
Foto: Lili Pušnik/STA

Laško, turistično-informacijski center.
Novinarska konferenca laške občine o razvoju turizma v Laškem.
Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, gospodarski minister Matjaž Han in laški župan Franc Zdolšek.
Foto: Lili Pušnik/STA

Kot je še dejal Han na današnji novinarski konferenci, želijo storiti vse za dosego že v preteklosti zastavljene vizije za zeleno butičnost, manjši odtis in večjo vrednost za vse. Po njegovih besedah je zelena shema slovenskega turizma vzorčni primer nacionalnega programa.

Minister je spomnil, da se zadnjih nekaj let Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu uspešno pozicionira kot trajnostna zelena turistična destinacija. "Še pomembneje od tega pa je, da svoje obljube in zaveze Slovenija tudi uresničuje, za kar smo prejeli že številne mednarodne nagrade in priznanja," je dodal.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak pa je danes predstavila novo, 680 kilometrov dolgo kolesarsko pot Slovenia Green Wellness Route. Ta povezuje izbrana slovenska naravna zdravilišča, lokalno gastronomsko ponudbo, kolesarjenje po naravnem okolju in trajnostno naravnano gostoljubnost.

Krožna pot, ki poteka 16 dni, se začne v Ljubljani in se najprej usmeri na sever, proti Kamniško Savinjskim Alpam, nato proti vzhodu, preko Štajerske do goric nad Panonsko nižino v skrajno severovzhodnem delu Slovenije. Nato obrne proti jugu, se zapelje skoraj do južne meje in nato vrne v prestolnico.

Dnevne etape so dolge približno 40 kilometrov, trasa pa vodi tako po ravni kot gričevnati pokrajini, po kolesarskih stezah, cestah in makadamskih poteh izven glavnih prometnih cest. Posameznik lahko s pomočjo načrta poti to kolesarsko pot opravi sam, lahko pa tudi v organizaciji lokalne turistične agencije.

Pot je nastala v sodelovanju Slovenske turistične organizacije, Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, Konzorcija Slovenia Green, sodelujočih destinacij in Tovarne trajnostnega turizma GoodPlace.

Občini Laško so sicer danes predali platinasto priznanje Slovenia Green Destination. Občina je četrta destinacija v Sloveniji, ki ga je prejela.