22.6.2022 10:12

Raziskovalci Kemijskega inštituta z novim napredkom v sintezni biologiji

Ljubljana, 22. junija - Raziskovalci Kemijskega inštituta (KI) so dosegli nov napredek pri načrtovanju proteinskih kletk, kar bi lahko imelo mnoge zanimive posledice v medicini, so sporočili z inštituta. Rezultate raziskave, ki so jo izvedli na odseku za sintezno biologijo in imunologijo, so objavili v ugledni znanstveni reviji Science Advances.

Ljubljana. Laboratorij na Kemijskem inštitutu, znanost, raziskovanje. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Laboratorij na Kemijskem inštitutu, znanost, raziskovanje.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Proteini so poglavitni gradniki vseh živih bitij, že nekaj časa pa znajo znanstveniki umetno zasnovati proteine, ki jih v naravi ne najdemo in imajo lastnosti, ki so zanimive za človeško uporabo. Še posebej koristna lastnost proteinov je možnost uravnavanja njihovega sestavljanja in razstavljanja prek kemijskih signalov, kot so kovinski ioni.

Raziskovalci so s pomočjo modeliranja zasnovali gradnike, ki se odzivajo na prisotnost cinkovih ionov. Tako lahko z dodajanjem ali odstranjevanjem kovinskih ionov sestavljajo ali razstavljajo proteinske kletke, kar bi lahko bilo zanimivo za dostavo zdravil in pakiranje encimov, so v sporočilu za javnost zapisali na KI.

Raziskovalci so v zaporedje peptidov vstavili aminokisline, ki omogočajo vezavo cinkovih ionov na ta način, da njihova prisotnost sproži sestavljanje izbranega para peptidov, pri čemer so pripravili štiri takšne pare. Te peptidne pare lahko nato vgradijo v proteinske kletke, ki merijo nekaj nanometrov in se nato sestavijo ali razstavijo v odvisnosti od prisotnosti cinkovih ionov.

Raziskavo so izvedli na odseku za sintezno biologijo in imunologijo pod vodstvom Romana Jerale. Poglavitno delo je opravila Jana Aupič, pod članek pa so poleg njiju podpisani še raziskovalci Fabio Lapenta, Žiga Strmšek, Estera Merljak in Tjaša Plaper.

Raziskava je bila pripravljena v okviru projekta Evropskega raziskovalnega sveta MaCChines za uveljavljene raziskovalce in programa, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).