Podjetja 21.6.2022 16:13

Mercator iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo

Ljubljana, 21. junija - Hrvaška Fortenova grupa je kot edina delničarka Mercatorja danes na izredni skupščini te trgovske družbe, ki je potekala v Ljubljani, potrdila preoblikovanje iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Sklep bo začel učinkovati z dnem vpisa v sodni register, kaže na spletni strani Ajpesa objavljen zapisnik skupščine.

Ljubljana. Logotip družbe Mercator. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip družbe Mercator.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Osnovni kapital Mercatorja bo ostal nespremenjen pri 224.144.994,19 evra, z dnem vpisa preoblikovanja v sodni register pa se navadne delnice - teh je 6.257.610, od tega 42.192 lastnih - preoblikujejo v dva poslovna deleža. Fortenova grupa bo imela 99,325-odstotni delež kapitala oz. v nominalni vrednosti 222.633.694,25 evra, Mercator pa 0,6743-odstotni lastni delež oz. v nominalni vrednosti 1.511.299,94 evra.

Skupščina je sprejela tudi akt o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo Poslovni sistem Mercator, ki bo z dnem vpisa preoblikovanja v sodni register nadomesti zdaj veljavni statut družbe. Akt o ustanovitvi med drugim določa, da ima lahko poslovodstvo trgovca enega do pet direktorjev; če jih ima več kot enega, je eden imenovan za generalnega direktorja.

Z dnem vpisa preoblikovanja v sodni register bo prenehal mandat članom uprave Tomislavu Čizmiću, Dragi Cukjati in Igorju Mamuzi. Ti bodo Mercator vodili tudi po statusni spremembi, in sicer kot direktorji s štiriletnim mandatom. Čizmić bo postal generalni direktor družbe.

Prav tako bo s statusnim preoblikovanjem prenehal mandat članom nadzornega sveta Fabrisu Perušku, Mateju Lahovniku, Ivici Madriniću, Veljku Tatiću, Matjažu Grošlju, Tini Skubic, Siegfriedu Alfonsu Ganshornu in Pavau Vujnovacu.

Mercator je pod okriljem Fortenove od aprila lani, ko so bile nanjo prenesene delnice s propadlega Agrokorja, ki je slovenskega trgovca kupil leta 2014. Fortenova je imela najprej v lasti 89,11 odstotka Mercatorja, po skupščini septembra lani je delež povečala na 90,005 odstotka, na skupščini decembra lani pa je sprejela sklep o iztisnitvi manjšinskih delničarjev. Fortenova je edina lastnica Mercatorja postala v začetku aprila, potem ko je iztisnila manjšinske delničarje, sredi aprila pa je skupščina potrdila še umik delnic trgovske družbe z borze.