21.6.2022 14:26

Šola ambasadorka Evropskega parlamenta mariborska II. gimnazija

Ljubljana, 21. junija - S sklepno slovesnostjo v Ljubljani se je zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v katerem je sodelovalo 75 slovenskih srednjih šol in dijaških domov oz. več kot tretjina vseh. Zmagovalka je II. gimnazija Maribor, drugo mesto je pripadlo Gimnaziji Nova Gorica, tretje pa Gimnaziji Ormož.

Maribor. II. gimnazija Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
II. gimnazija Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Izobraževalni projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je namenjen krepitvi znanja dijakov in učiteljev srednjih šol o Evropski uniji, njeni organizaciji, institucijah, zgodovini, delovanju in aktualnih evropskih temah, ter spodbujanju aktivnega državljanstva. Program v organizaciji Evropskega parlamenta poteka v vseh državah članicah EU, v šolskem letu 2021/22 pa se zaključuje njegova šesta sezona, so sporočili iz predstavništva Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Kot je ob prejemu pokala povedala dijakinja zmagovalne šole Nika Varuščić, so ponosni in navdušeni, da jim je uspelo osvojiti ta pokal. "Zmaga je zaslužena, trdo smo garali skozi vse leto in izvedli izvrstne projekte, ki jih bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu ter jim dodali še nove. To je potrdilo, da je naše delo vidno," so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

Po besedah mentorja z II. gimnazije Maribor Saše Mikića je bil projekt eden od dodatnih motivacijskih dejavnikov, da so iskali nove stvari, tudi takšne, ki v Sloveniji še niso bile izvedene v srednjih šolah. Sestavili so ogromno ekipo, saj na šoli obstaja velik interes za ta projekt. Imajo 45 mladih ambasadorjev, poleg tega pa še 20, ki se na to vlogo pripravljajo za naslednje leto.

Ponosni so, da so začeli povezovati osnovne in srednje šole, od prihodnjega leta pa bodo povezovali tudi fakultete iz vse Evrope, je napovedal. "Tako bomo skušali z našim znanjem širiti in uresničevati osnovno idejo projekta šole ambasadorke Evropskega parlamenta, to je prenos znanja in vedenja mladih o Evropski uniji," je dodal.

Na današnji sklepni slovesnosti so podelili tudi posebna priznanja za posamezne projekte. Priznanje za najboljšo info točko je tako prejela Strojna šola Ptuj, za najboljši evropski dogodek Ekonomska šola Ljubljana, za najboljše aktivnosti na družbenih omrežjih Gimnazija Bežigrad, za najboljši dan Evrope pa Srednja šola Slovenska Bistrica.

Obenem so vsi dijaki in učitelji, ki so uspešno končali projekt, prejeli priznanja in certifikate.