Podjetja 16.6.2022 15:18

Equinox z oddajo hotelov Špancem do več kot 110 milijonov evrov

Ljubljana, 16. junija - Družba Equinox bo hotele Grand hotel Union, Hotel Lev in uHotel dala v najem španski skupini Grupo Hotusa, in sicer za 20 let z možnostjo dvakratnega podaljšanja še za pet let, je danes potrdil izvršni direktor in partner Equinoxa Matej Rigelnik. Posel je ob upoštevanju najemnine za 20 let vreden več kot 110 milijonov evrov, je povedal.

Ljubljana. Logotip družbe Equinox nepremičnine. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip družbe Equinox nepremičnine.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Rigelnik je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je glede na sklenjeno pogodbo definirana minimalna najemnina, ki jo bo Equinox prejel ne glede na to, kakšno bo poslovanje hotelov. S tem bo samo v primeru 20-letnega najema upravičen do več kot 110 milijonov evrov. Španski najemnik bo sicer lahko najem podaljšal dvakrat po pet let. Ker so se dogovorili tudi za variabilni del, pa bo slovensko podjetje v primeru rasti prihodkov hotelov upravičeno tudi do donosa s tega naslova.

Rigelnik je spomnil, je bil Equinox vzpostavljen maja lani, z oddelitvijo nepremičninskega dela iz nekdanjega podjetja Union Hoteli, danes Union Hotels Collection. S poslom z Grupo Hotusa je po njegovih besedah "stopil na pot prave nepremičninske družbe". Že v prospektu ob vstopu na Ljubljansko borzo januarja letos so namreč v podjetju objavili, da se bodo ukvarjali le z nepremičninsko dejavnostjo, vse, kar temu ne pritiče, pa dali v najem tujim ali drugim partnerjem.

"Zavedamo se, da je pri trenutni lastniški strukturi podjetij Union Hotels Collection in Equinox, ker gre praktično za isto korporativno upravljanje, konflikt interesov velik in da bo z naslova ureditve tega razmerja in z naslova oddaje teh nepremičnin tujemu strateškemu partnerju ta konflikt odpravljen," je dejal Rigelnik. To bo pozitivno vplivalo na vrednost Equinoxa, verjame.

Strategija Equinoxa je po njegovih besedah zasnovana na slovenski podstati: "Razvijali se bomo v slovenskem kapitalskem okolju, želimo okrepiti pozicijo na njem."

V zvezi s poslovnim modelom, ki ga zasledujejo, je dejal, da mogoče v našem okolju ali na Balkanu ni zelo prisoten, da pa ga poznajo na Zahodu, kjer so lastniki, vlagatelji, operaterji in znamke razdeljeni, ne pa združeni. Jasna delitev je pomembna, ker je specializacija na področju operacij drugačna kot na področju upravljanja nepremičnin, je poudaril.

Model je bolj vzdržen, v času zapletenih makroekonomskih okoliščin - vojne v Ukrajini in visoke inflacije - pa tudi manj tvegan, je zatrdil Rigelnik. Equinox bo donos ustvarjal z naslova najemnin, pri čemer bo razliko med najemninami in stroški v obliki dividend izplačeval delničarjem, je še napovedal.

V zvezi s podjetjem Union Hotels Collection medtem ni bil tako zgovoren, pojasnil je le, da bodo Španci prevzeli tamkajšnje zaposlene. V tej družbi, na čelu katere je Peter Krivc, so danes za 18. julij sklicali skupščino, na kateri bodo odločali tudi o tem vprašanju, je razvidno iz objave na spletni strani Ljubljanske borze.

Clara Lopez Sanjurjo iz Grupo Hotusa je izpostavila, da ima njihova skupina že 40 let izkušenj in deluje v različnih sferah turizma. Jedro predstavlja hotelski konzorcij, ustanovljen v Barceloni leta 1977.

Hotuso sestavljajo tri poslovne enote: enota upravljanje hotelov, ki jo izvaja veriga hotelov Eurostars Hotels, ustanovljena leta 2005; distribucijska enota Restel, ki se ukvarja tudi z dejavnostjo turističnega posredovanja; in enota za hotelske storitve Keytel.

Eurostars Hotels na petih kontinentih oz. v 17 državah (poslej 18) upravlja 235 hotelov (zdaj jih bo 238). Zaposluje 5000 ljudi. Po številu hotelov je vodilna hotelska veriga v Španiji, v Evropi pa zaseda deveto mesto, je nanizala Lopezova. V soseščini so prisotni denimo v Avstriji in na Madžarskem.

Izpostavila je še, da zelo cenijo umetnost, kulturo in zgodovinsko oz. kulturno dediščino mest in hotelov in da bodo za to skrbeli tudi v Sloveniji. Imena oz. znamke Grand Hotel Union - ta hotel je v Ljubljani že od leta 1905 - zato ne bodo spreminjali. Za Ljubljano so se določili tudi zaradi njene zgodovine in dediščine, ob tem pa so jih pritegnili še lokacija v osrčju Evrope, razvijajoče se gospodarstvo, vse večja turistična privlačnost, varnost ter ugodni okoljski parametri.

Na novinarski konferenci je kot svetovalec Equinoxu spregovoril tudi David Nath iz podjetja Cushman & Wakefield. Po njegovih besedah je bil sklenjen dober posel. Španci ne bodo vsega postavili na glavo, temveč bodo upoštevali dediščino, poleg tega pa bodo v Slovenijo pripeljali nove turiste, je prepričan. Opozoril je še, da v Slovenji praktično ni priznanih hotelskih znamk.

Po novinarski konferenci je vnovič steklo trgovanje z delnicami Equinoxa na Ljubljanski borzi, je objavila borza. V sredo je bilo namreč zaradi danes predstavljenega posla prekinjeno.

Union Hotels Collection pa je prek borze sporočil, da se bodo njegovi delničarji na julijski skupščini poleg predčasnega prenehanja najemne pogodbe z Equinoxom obravnavali tudi letno poročilo za lani in odločali o prenosu bilančne izgube, ki je na zadnji dan leta znašala 1,13 milijona evrov. Izguba je sicer posledica epidemije covida-19.