Turizem 8.6.2022 10:21

Janezu Bogataju za zbirko Gastronomija Slovenije dve nagradi gourmand

Umea, 8. junija - Etnolog Janez Bogataj je za zbirko štirih knjig Gastronomija Slovenije na podelitvi nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 v mestu Umea na Švedskem prejel nagrado za celotno zbirko ter posebej za knjigo Gastronomija Sredozemske Slovenije v kategoriji mediteranskih knjig, so sporočili iz založbe Hart, pri kateri je zbirka izšla.

Ljubljana, Cankarjev dom. Etnolog Janez Bogataj. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Eduard Cointreau, ustanovitelj nagrade gourmand za knjige o kulinariki, ki jo podeljujejo od leta 1995, je ocenil, da bodo štiri knjige o gastronomiji Slovenije še dolgo temelj za inovativnost na področju prehrane. "Regionalna usmerjenost knjig je pogoj za prehransko prepoznavnost in istovetnost," je dejal po navedbah založbe.

Zbirka opisuje vseh 24 gastronomskih regij Slovenije. Bogataj je vanje uvrstil 430 jedi in pijač s fotografijami. V zbirki so izšle Gastronomija Sredozemske Slovenije, Gastronomija Alpske Slovenije, Gastronomija Panonske Slovenije ter Gastronomija osrednje Slovenije in Ljubljane.

Bogataj je za svoje knjige že prejel nekaj nagrad gourmand, med drugim za knjige Z Valvasorjem za mizo o prehranski kulturi na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja, S Slovani za mizo in Kranjska klobasa.