26.5.2022 10:40

Boeingovo vesoljsko plovilo Starliner pristalo na Zemlji

Washington, 26. maja - Boeingovo vesoljsko plovilo Starliner je po zaključku misije na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) v sredo uspešno pristalo na poligonu v zvezni državi Nova Mehika, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

ZDA, Cape Caneveral. Boeingovo vesoljsko plovilo Starliner. Foto: NASA/dpa/STA Arhiv NASA/dpa/STA

ZDA, Cape Caneveral.
Boeingovo vesoljsko plovilo Starliner.
Foto: NASA/dpa/STA
Arhiv NASA/dpa/STA

Starliner je v skladu z načrtom ob 18.49 po lokalnem času pristal v puščavi White Sands v Novi Mehiki in tako uspešno zaključil petdnevno potovanje, na katerem so preizkusili zmogljivosti kapsule za misije s človeško posadko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plovilo, ki ga je po naročilu Nase izdelalo podjetje Boeing, je posadki ISS ob tem dostavilo več kot 300 kilogramov zalog. Boeing načrtuje, da bo Starliner v prihodnosti prevažal astronavte na ISS in tako ponudil alternativo kapsuli Crew Dragon podjetja SpaceX.

Uspešen polet je bil pomemben preizkus za plovilo Starliner, saj projekt zaradi vrste težav za dve leti zaostaja za načrtom. Prvotno je bilo predvideno, da bo plovilo na ISS odpotovalo julija 2021, a je bila misija večkrat preložena.

Med prvim testnim poletom Starlinerja konec leta 2019, ko je kapsula dosegla orbito, je napaka v programski opremi preprečila, da bi plovilo doseglo ISS. Starliner je vesoljsko plovilo naslednje generacije, namenjeno večkratni uporabi, sestavljeno iz kapsule za posadko in servisnega modula. Ko bo plovilo certificirano, bo lahko na vesoljsko postajo prevažalo do štiri člane posadke.