Statistika Slovenija 12.5.2022 10:55

V prvem četrtletju znova rekordno število prostih delovnih mest

Ljubljana, 12. maja - V Sloveniji je bilo v prvem četrtletju na voljo 24.600 prostih delovnih mest, kar je znova najvišja vrednost do zdaj. Stopnja prostih delovnih mest je prvič presegla triodstotno raven. V gradbeništvu je bila 7,6-odstotna, kar je več kot dvakrat višja raven od slovenskega povprečja, je danes objavil statistični urad.

Ljubljana.
Zavod RS za zaposlovanje, brezposelni, iskanje dela, delovna mesta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V prvem četrtletju je bilo skupaj razpisanih za šest odstotkov več prostih delovnih mest, kot jih je bilo v prejšnjem četrtletju. "Število prostih delovnih mest je tako doseglo najvišjo raven od leta 2008, odkar se izvaja to raziskovanje. Skozi celotno preteklo leto je bila rast med četrtletji konstantna in se je nadaljevala tudi v začetku letošnjega leta," so navedli v uradu.

Povečano povpraševanje po novi delovni sili so zabeležili v večini področji dejavnosti. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je bilo večje povpraševanje v gradbeništvu (skoraj 5400 prostih delovnih mest ali za 710 več kot v prejšnjem četrtletju). Aktivno dogajanje je bilo zaznati tudi v informacijskih dejavnostih, saj je bilo za polovico več prostih delovnih mest kot v prejšnjem četrtletju.

Po drugi strani pa so bili delodajalci v drugih raznovrstnih dejavnostih v tem četrtletju nekoliko bolj zadržani pri iskanju nove delovne sile. V tej dejavnosti je bilo nekaj manj kot 1800 prostih delovnih mest, kar je skoraj 600 manj, kot jih je bilo v prejšnjem četrtletju.

Letna primerjava podatkov na ravni Slovenije izkazuje za 49 odstotkov večje povpraševanje po novi delovni sili, kar pomeni 8100 več prostih delovnih mest. Medletna rast je bila najopaznejša v gradbeništvu, kjer je bilo 2200 več prostih delovnih mest. "Letna primerjava pokaže, da je bilo tokrat večje povpraševanje kot pred enim letom v vseh področjih dejavnosti razen v rudarstvu in javni upravi," so zapisali.

Delodajalci z 10 ali več zaposlenimi osebami so v tem četrtletju razpisali okoli 15.700 prostih delovnih mest ali 63,9 odstotka vseh prostih delovnih mest v Sloveniji. Na drugi strani pa je bilo pri teh delodajalcih 81,6 odstotka vseh zasedenih delovnih mest. "Iz navedenega je mogoče razbrati, da majhni delodajalci pogosteje iščejo nove sodelavce ali pa imajo večjo fluktuacijo delovne sile," so ugotovili.

Stopnja prostih delovnih mest se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 0,9 odstotne točke. Pod enim odstotkom se je gibala vse do zadnjega četrtletja 2013, razen v začetnem obdobju leta 2008, odkar se izvaja to raziskovanje. Od leta 2014 počasi narašča z izjemo v letu 2020, ko je izbruhnila epidemija covida-19, ter je v tem četrtletju dosegla najvišjo raven.

Najvišja stopnja prostih delovnih mest je bila v letošnjem prvem četrtletju v gradbeništvu, kjer je bila 7,6-odstotna, kar je hkrati tudi najvišja stopnja v posameznem področju dejavnosti, odkar se izvaja to raziskovanje, so še navedli v statističnem uradu.