Turizem 14.5.2022 8:15

Kulinarični mesec in festival Okusi Vipavske za promocijo Vipavske doline

Vipavska dolina, 14. maja - Z začetkom maja se je v Vipavski dolini začel Kulinarični mesec Okusi Vipavske, v katerem letos sodeluje 16 gostinskih in slaščičarskih ponudnikov. Zaključil se bo s festivalom Okusi Vipavske, ki bo na dvorcu Zemono pri Vipavi po dveh letih premora zaradi epidemije letos potekal 5. in 6. junija.

Kulinarični mesec je bil prvič organiziran leta 2015, s katerim so želeli obiskovalcem predstaviti posebnosti vipavske kuhinje. Kuharski mojstri so v ospredje postavili lokalne pridelke in tradicijo, pripravljene po sodobnih kulinaričnih trendih in izzivih.

Kuharski mojstri v priznanih gostilnah in restavracijah Vipavske doline bodo v tem mesecu pripravljali po enega ali dva menija. Vipavske dobrote bodo dostopne vsem, saj se cene menije gibljejo med 8,50 in 100 evrov. Točne podatke o sodelujočih gostincih, izbranih menijih in cenah so gostom na voljo na njihovi spletni strani.

Uživali bodo lahko tudi ljubitelji sladic in še posebej sladoleda, saj so se letos prvič pridružili tudi mojstri sladoleda. Od 15. maja dalje bodo svoje mesto dobili prav posebni sladoledi, kot na primer sladoled iz črno čokolado in vipavski češnjo ali črno vanilijo z vipavsko breskvijo.

"Pomemben poudarek namenjamo načelu trajnosti, da na tak način podpiramo kratke dobavne verige, da smo podpora pridelovanju poslovnega ekosistema ter da promoviramo lokalno in sezonsko pridelano hrano. Te usmeritve nas vodijo pri oblikovanju celotnega dogajanja, ki ga krovno imenujemo Okusi Vipavske," je na torkovi novinarski konferenci povedala direktorica Regijske razvojne agencije ROD iz Ajdovščine Brigita Habjan Štolfa.

Kulinarični mesec se bo zaključil s Festivalom Okusi Vipavske. Vinsko festivalsko dogajanja bo tudi letos spremljala vipavska tržnica s ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov. Na osrednjem turističnem promocijskem dogodku Vipavske doline na področju vina in kulinarike se bo letos predstavilo okoli 40 vinarjev, ki bodo obiskovalcem ponudili več kot 150 različnih vipavskih vin. Vstopnina bo vključevala tudi festivalske jedi, ki jih bo pripravljal kuharski mojster Tomaž Kavčič s svojo ekipo.

Na festivalsko nedeljo bo potekala tudi delavnica o posebnostih vina zelen, s katero želijo javnosti predstaviti značilnosti vina zelen.

Festivalski ponedeljek bo zaprt za javnost, saj je namenjen poslovnemu dogodku.