Mediji 9.5.2022 22:01

Programski svet RTVS dal soglasje k predlaganim statutarnim spremembam

Ljubljana, 9. maja - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji izredni seji dal soglasje k predlaganim spremembam statuta zavoda, ki jih je podal generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, zdaj pa gredo v obravnavo na nadzorni svet zavoda. V skladu z njimi naj bi se televizijski informativni program preoblikoval v dve enoti.

Ljubljana. Sedež Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija). Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedež Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija).
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Informativni program Televizije Slovenija (TVS) bi se v skladu s predlogom razdelil v dve uredniško-producentski enoti, in sicer v informativna programa prvega in drugega programa, je povedal Grah Whatmough. Dozdajšnji Program Plus pa bi po njegovem predlogu združili z uredniško-producentsko enoto Razvedrilni program.

Vzpostavitev dodatnega odgovornega uredništva informativnega programa je po njegovih navedbah nujna denimo zaradi lažje kadrovske in programske obvladljivosti. Zdajšnja ureditev je zaradi številčnosti kadrov in obsega ur ustvarjenega programa neobvladljiva, meni generalni direktor.

Odgovornega urednika Multimedijskega centra (MMC) RTVS bo v skladu s predlogom imenoval in razreševal generalni direktor na predlog direktorjev Radia in Televizije Slovenija. Če direktorja radia in televizije niti po poteku 30 dni od začetka usklajevanja ne bi pripravila usklajenega predloga, bi imela pravico v imenovanje predlagati vsak svojega kandidata.

Generalni direktor je dejal, da predloga, ki se nanaša na delitev televizijskega informativnega programa, v ekipi novinarjev na prvem televizijskem programu večinsko ne podpirajo, v 28-članski ekipi novinarjev na drugem televizijskem programu pa ga ne podpira le eden.

Svet delavcev je proti predlaganim spremembam, pri čemer se še zlasti ne strinjajo s predlagano delitvijo televizijskega informativnega programa na dva dela. Nasprotujejo pa tudi predlogu v delu, ki se nanaša na MMC, je dejala predsednica sveta Petra Bezjak Cirman.

Prav tako so kritični v Koordinaciji novinarskih sindikatov na RTVS. Rešitve so protipravne oz. povzročajo pravna tveganja, nekatere so tudi pomanjkljivo obrazložene, je poudarila vodja koordinacije Helena Milinković. "Poleg tega je generalni direktor povabil k mnenju uredništvo, ki sploh še ne obstaja," je pripomnila glede ekipe novinarjev, ki bo pripravljala informativne vsebine na drugem televizijskem programu. Po njenih besedah koordinacija daje pobudo, da se predlog umakne iz obravnave.

Nezadovoljen je tudi aktiv novinarjev televizijskega informativnega programa, ki delitev informativnega programa razume kot nedomišljeno rešitev, ki bo le še bolj poglobila kadrovsko krizo. "Ločevanje informativnih programov vidimo tudi kot poskus vzpostavitve različno usmerjenih informativnih programov - torej levi in desni oziroma koalicijski in opozicijski program," so navedli v dopisu Grahu Whatmoughu.

Po njihovem mnenju je to v nasprotju s profesionalnimi novinarskimi standardi, ki veljajo na javnem servisu RTVS. Informativni program javnega medija bi moral biti namreč politično neopredeljen. Poleg tega so prepričani, da oddaja Panorama na drugem televizijskem programu ne potrebuje svojega odgovornega uredništva.