Podjetja 12.5.2022 8:02

Skupina Seven Refractories lani presegla 100 milijonov evrov prihodkov

Divača, 12. maja - Lansko leto je bilo za divaški Seven Refractories v znamenju krepitve posla na svetovnih trgih, kljub draženju surovin pa so na ravni skupine prvič presegli 100 milijonov evrov prihodkov. Kljub zaskrbljenosti po začetku vojne v Ukrajini ob razvoju novih trgov računajo, da bosta obe njihovi tovarni enako ali bolj zasedeni kot lani.

Divača.
Prostori podjetja Seven Refractories.
Foto: Mitja Volčanšek/STA
Arhiv STA

V letu 2021 je skupina Seven Refractories, ki je med vodilnimi proizvajalci in dobavitelji ognjevarnih betonov in čepov za plavže, uspela vknjižiti dvanajsto zaporedno leto rasti, s pomočjo dveh manjših prevzemov v Italiji ter na arabskih trgih pa so prvič presegli 100 milijonov evrov prihodkov, je za STA navedel direktor in solastnik Erik Zobec.

"Tudi v Divači smo proizvedli in prodali več kot v letu 2020. Dobičkonosnost smo kljub rastočim cenam surovin uspeli obdržati na podobni zadovoljivi ravni," je dodal.

Kljub pritisku na trgu surovin je bil začetek letošnjega leta spodbuden, vendar se je po začetku vojne v Ukrajini negotovost glede nabavnih cen močno povečala, zaradi česar so bili prisiljeni v povišanje prodajnih cen končnim kupcem.

Po Zobčevih besedah so se v prejšnjem desetletju hitro razvili tudi zahvaljujoč ruskemu jeklarskemu trgu, vendar že nekaj let širijo dejavnost na zahod. Tako je lani ruski trg predstavljal manj kot 30 odstotkov njihovih prihodkov. Po prvi ukrajinski krizi leta 2015 so postavili proizvodno enoto v Kazahstanu, da bi bili bliže lokalnim in ruskim kupcem, upoštevali so tudi možne težave med Rusijo in EU. Poteza je bila žal pravilna, ugotavlja Zobec, saj po uvedbi evropskih sankcij v Rusijo dobavljajo skoraj izključno iz Kazahstana.

Naključje je hotelo, da sta ruska delničarja že na začetku lanskega leta prodala svoje delnice zahodnemu kupcu, kar se je izkazalo za pomembno potezo za Seven Refractories.

"Na srečo smo z razvojem novih trgov, kot so Egipt, Emirati ter Južna Amerika, in okrepitvijo nemškega, italijanskega in vzhodnoevropskega trga nadoknadili premik proizvodnje iz Divače v Kazahstan," je dodal.

Zobec je tako kljub vsemu optimist: "Vsekakor bomo od januarja do maja letos proizvedli in prodali več kot v prejšnjem letu. Zaradi omenjenih negotovosti je dolgoročno planiranje kompleksno, a vsekakor ne pričakujemo občutnih padcev v naslednjih mesecih." Kljub nastali situaciji pa bosta letos po njegovih pričakovanjih enako, če ne celo bolj zasedeni kot v letu 2021.

Poleg tega razmišljajo o krepitvi na oddaljenih trgih. Konkretno delajo na dveh projektih v Severni in Južni Ameriki, kjer še niso prisotni v takšni meri.