Slovenija 8.5.2022 8:39

Za nagrado za trajnostno gradnjo v Alpah nominirani trije gorenjski projekti

Bohinj, 8. maja - Za mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah Constructive Alps so letos med 31 nominiranci tudi trije slovenski projekti, in sicer vsi trije z območja Gorenjske. To so bohinjska brv na Rju, Hotel Bohinj ter Šenkova hiša na Jezerskem.

Kot so sporočili iz Občine Bohinj, kjer se lahko pohvalijo z dvema nominirancema, sta natečaj za mednarodno arhitekturno nagrado Constructive Alps že šestič organizirala Švica in Lihtenštajn. Nominirance in zmagovalce natečaja, ki nagrajujejo podnebju prijazne gradnje in prenove na območju Alp, je izbrala mednarodna strokovna žirija.

Od 237 prijavljenih projektov je žirija v drugi krog tekmovanja uvrstila 31 projektov gradnje in prenove, ki so zgledni z vidika trajnosti in estetike. Med izbranimi so stanovanjske in poslovne stavbe, planinske koče, kapela ter šolski oz. vzgojno-izobraževalni in infrastrukturni objekti. Gre za 15 projektov sanacije, 13 novogradenj in tri nadomestne gradnje.

V drugi krog so bili uvrščeni tudi trije slovenski projekti. Prvi je prenovljena Šenkova hiša, katere zgodovina sega v 16. stoletje in ki kot kulturni spomenik povezuje kmetijsko ter turistično dejavnost. Drugi projekt je nova kolesarska brv na Kamnjah v Bohinju, ki so jo iz lesa regionalnega izvora izdelali lokalni obrtniki. Tretji projekt pa je prenovljeni Hotel Bohinj, ki velja za primer kakovostne energetske sanacije.

Žirija bo v naslednjih tednih obiskala investitorje in projektante ter si na kraju samem ogledala projekte. Za končno odločitev bo ob prijaznosti gradenj do podnebja ključen tudi njihov prispevek k trajnostni usmeritvi razvoja alpskega prostora v prihodnosti. Poleg tega bodo nagrajeni projekti, ki bodo do 8. julija zbrali največ glasov ljudi.

Žirija bo nagrade predvidoma podelila v okviru naslednjega srečanja ministrov, zadolženih za uresničevanje Alpske konvencije, in sicer septembra v švicarskem Brigu. Dogodek bo zaznamovala tudi otvoritev potujoče razstave nominiranih projektov, ki bo najboljše zamisli, zasnove in izvedbe idej o trajnostni gradnji ponesla širom alpskem loka.