Turizem 21.4.2022 11:10

Na gradu Rihemberk odpirajo turistično sezono

Nova Gorica, 21. aprila - Na gradu Rihemberk nad Branikom bodo danes ob 17. uri odprli sprejemno-interpretacijski center Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk. Z današnjo prireditvijo se začenja tudi turistična sezona na gradu, so zapisali na Mestni občini Nova Gorica.

Branik.
Grad Rihemberk.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Grad Rihemberk je letos dobil novo vsebino tudi v okviru prenove - v začetku leta je bila dokončana obnova prvih notranjih prostorov, grajskih soban, ki so samevale skoraj 80 let.

V prvem nadstropju vhodnega poslopja s stolpom je tako nastal sprejemno-interpretacijski center za obiskovalce, nadgrajen s sodobno predstavitvijo grajske zgodbe ter naravovarstvenega pomena gradu in njegove okolice. Center bo obiskovalcem približal tudi tematiko varovanja narave v okviru območij Nature 2000, katerih del tudi Rihemberk.

Urejen je v dveh večjih prostorih nad glavnim vhodom v grajski kompleks. Prvi prostor je zasnovan kot manjša večnamenska sprejemna dvorana, ki bo služila tudi kot prostor za srečanja, delavnice in podobne dogodke, ki jih na gradu doslej ni bilo mogoče organizirati. Sosednji prostor v okroglem stolpu pa je namenjen predstavitvi okolja, ki obkroža grad, s poudarkom na obvodnih habitatih v dolini Branice in Vipavske doline.

Na organiziranih ogledih centra z uprizoritveno interpretacijo zgodovine ter vragolijami za otroke in odrasle bodo radovednim v medgradju razkrivali tudi skrivnostno življenje tamkajšnjih netopirjev.

Ob živi glasbi bodo za obiskovalce poskrbeli tudi lokalni ponudniki v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik in Turističnim društvom Branik.