#družba 17.4.2022 12:53

Z novim priročnikom lažje uvajanje otrok v rabo interneta

Ljubljana, 17. aprila - Točka ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru ljubljanske fakultete za družbene vede, je izdala nov priročnik za starše osnovnošolcev z nasveti o varni rabi interneta. Priročnik staršem ponuja informacije, ki jim bodo v pomoč pri uvajanju otrok v svet interneta, so zapisali v sporočilu za javnost.

Videm-Dobrepolje.
Delo za računalnikom, računalnik, zaslon., internet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Priročnik z naslovom Vzgoja za internet - priročnik za starše je namenjen staršem osnovnošolcev, ker postanejo otroci v tem času intenzivni uporabniki interneta, priročnik pa prinaša ključne nasvete in opozorila v povezavi z najpogostejšimi tveganji pri uporabi interneta, s katerimi se srečujejo mladostniki, so pojasnili pri Safe.si.

"Tako kot otroka naučimo varno hoditi po cesti, ga moramo naučiti varne uporabe interneta. To učenje pa se začne tisti trenutek, ko mu prvič izročimo v roke napravo, ki omogoča dostop do interneta, in traja, dokler ni otrok toliko vešč varne uporabe interneta, da zna sam prepoznavati tveganja in se pred njimi tudi zaščititi," je v uvodu zapisal avtor priročnika Marko Puschner.

Priročnik je razdeljen na dvanajst poglavij, ki pokrivajo različne teme, med drugim odnos otrok in staršev do interneta, zaščito naprav, družbena omrežja, varovanje zasebnosti, spletno nasilje, neprimerne in škodljive vsebine ter videoigre. Vsako poglavje prinaša ključne informacije o posamezni temi ter glavne nasvete in opozorila, ki bi jih morali starši in mladostniki poznati, so še zapisali.