Mediji 17.3.2022 20:33

Aktualni generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough imenovan še za naslednja štiri leta

Ljubljana, 17. marca - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je dozdajšnjega generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, ki je svoj štiriletni mandat začel aprila lani, danes znova imenoval na to mesto, in sicer prav tako za štiri leta. Še pred vnovičnim imenovanjem je kot generalni direktor odstopil. Nov mandat začenja v petek.

Koper.
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.
Foto: Mitja Volčanšek/STA
Arhiv STA

Po ugotovitvah razpisne komisije je bila njegova vloga, ki je prispela na razpis, objavljen 28. februarja, edina pravočasna in popolna. Prijavitelj, ki se je podpisal le s kraticama A. Č., je oddal nepopolno vlogo, prijava nekdanje direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak pa ni prispela do roka, ki se je iztekel 9. marca ob 12. uri.

Pobudo za nov razpis je dal Grah Whatmough sam, ker je želel preveriti, ali ima zaupanje 29-članskega sveta v novi sestavi.

Na današnjem glasovanju ga je podprlo 23 članov sveta, medtem ko so bili štirje proti. Za imenovanje generalnega direktorja zavoda sicer zadostuje 15 glasov podpore.

V predstavitvi kandidature še pred glasovanjem je dejal, da se RTVS sooča z nezavidljivim finančnim položajem, saj so stroški dela vedno višji. Vendar pa se že nakazuje obrat tega trenda, je opazil.

Članom sveta je zagotovil, da si bo prizadeval za sprejemanje odločitev v dialogu in komunikaciji z drugimi deležniki v zavodu. Pri tem je obljubil iskanje konsenza. "A če ta ne bo mogoč, se bo treba odločiti," je opomnil.

Zavezal se je, da bo izboljšal komunikacijo z novinarji in drugimi zaposlenimi v zavodu. Pri tem bo pozoren na to, da je treba komunicirati tudi takrat, ko se "na prvi pogled zdi, da to ni potrebno", je obljubil.

Položaj generalnega direktorja je prvič prevzel 24. aprila lani, potem ko ga je programski svet v prejšnji sestavi imenoval na to mesto 25. januarja lani.

Gorščakova, katere kandidatura ni prispela v roku, pa se je kot edina prijavila tudi na razpis za direktorico TVS. V tem primeru je bila vloga pravočasna, ne pa tudi popolna. Glede na to bodo razpis ponovili, do takrat pa bo delo direktorja javne televizije opravljal Grah Whatmough, je ta napovedal danes. Polletni mandat v. d. direktorja Valentina Areha se namreč izteče v ponedeljek.