Podjetja #družba 15.3.2022 10:23

Banke projekt gradnje omrežja na podeželju Rune podprle s 130 milijoni evrov

Ljubljana, 15. marca - Projekt Rune, v okviru katerega na podeželskih območjih Slovenije in v delih Hrvaške gradijo širokopasovno optično omrežje, so s 130 milijonov evrov vložka podprle štiri večje evropske banke, so danes sporočili iz družbe Rune Enia, ki vodi projekt v Sloveniji. V obeh državah so doslej z omrežjem pokrili 90.000 naslovov.

Banke Kommunalkredit Austria, Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB), Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in Erste Group Bank so se zavezale vložiti 130 milijonov evrov v projekt Rune.

"Zelo smo zadovoljni, da smo si zagotovili dodatno financiranje. Naš cilj ostaja enak - izgraditi širokopasovno optično infrastrukturo, ki bo omogočala dostop do spleta na območjih, ki so bila prepogosto spregledana s strani drugih ponudnikov. Rune je del rešitve za omenjena področja. S podporo CEBF in sedaj tudi poslovnih bank bomo lahko še naprej rasli in širili projekt," je povedal direktor podjetij Rune Enia in Rune Crow Stojan Nikolić.

Generalni direktor investicijske družbe Cube Infrastructure Managers, ki upravlja sklad Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), ki je večinski lastnik družbe Rune Group (ta ima v lasti družbi Rune Enia in Rune Crow), Izzet Guney pridobljeno financiranje vidi kot velik uspeh, ki bo omogočil projektu, da doseže svoj cilj.

"CEBF bo podjetje podprl pri spodbujanju uvajanja visokokakovostnih optičnih omrežij, ki bodo omogočila večjo povezljivost tako za državljane kot za podjetja po vsej Evropi," je dodal Guney.

V sklopu projekta na podeželskih območjih Slovenije in v delih Hrvaške (Primorsko-Goranska in Istrska županija) gradijo širokopasovno optično omrežje. Doslej so v obeh državah pokrili skupno 90.000 naslovov, več kot 1000 jih je že priključenih in aktivnih uporabnikov. Cilj je zagotoviti povezavo 200.000 naslovov v Sloveniji in skoraj 150.000 na Hrvaškem. Projekt v Sloveniji izvajajo prek družbe Rune Enia, na Hrvaškem pa prek družbe Rune Crow.

Gradnja omrežja trenutno poteka na več območjih. Kjer je omrežje med naselji ( t. i. primarno omrežje) že izgrajeno, se že gradi omrežje do uporabnikov (t. i. sekundarno omrežje) in uporabniške priključke ter priklaplja uporabnike na omrežje. V prihodnjih tednih in mesecih pa se bo projekt nadaljeval še na drugih območjih.