Startupi 20.2.2022 8:00

Na letošnjem tekmovanju Popri 342 udeležencev s poslovnimi modeli za boljšo prihodnost

Šempeter pri Gorici, 20. februarja - Nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih Popri, ki bo potekalo 5. aprila, predvidoma v živo v Novi Gorici, se bo tokrat udeležilo kar 342 tekmovalcev v 122 ekipah. Tekmovanje pripravlja Primorski tehnološki park, presojo podjetniških idej pa bodo glede na lokacijo prijaviteljev prevzeli regijski partnerji.

Nova Gorica. Logotip podjetniškega tekmovanja Popri. Foto: Primorski tehnološki park

Nova Gorica.
Logotip podjetniškega tekmovanja Popri.
Foto: Primorski tehnološki park

Udeleženci se bodo pomerili v treh kategorijah, 35 ekip bo tekmovalo v kategoriji osnovnošolci, 63 v srednješolski, 24 pa v kategoriji študenti oziroma mladi do 29. leta.

Kot so sporočili iz Primorskega tehnološkega parka, so mladi ideje razvijali ob podpori mentorjev in video tečaja Popri digital. Izbrani najboljši predlogi iz vsake kategorije bodo predstavljeni tudi ustno pred komisijo v obliki kratke in navdihujoče startupovske predstavitve.

Predizbore z ustnimi zagovori bodo organizirali regijski partnerji, Primorski tehnološki park in Razvojni center Novo mesto 8. marca, Tehnološki park Ljubljana in SAŠA inkubator pa 9. marca. Prve tri ekipe iz vsake kategorije in iz vsake regije se bodo uvrstile na nacionalno tekmovanje.

Nagradni sklad tekmovanja znaša 30.000 evrov, ki jih prispeva Slovenski podjetniški sklad. Uvrstitev v finale vsaki ekipi prinese 500 evrov iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih modelov. Skupaj bo za najboljše ekipe na regijskih predizborih iz nagradnega sklada namenjenih 18.000 evrov. Preostalih 12.000 evrov bo razdeljenih na nacionalnem tekmovanju, kjer bo prvo mesto prineslo 2000 evrov, drugo 1300, nagrada za tretje mesto pa bo znašala 700 evrov.

Primorski tehnološki park tekmovanje Popri organizira v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javno agencijo Spirit Slovenija in Slovenskim podjetniškim skladom. Finale soorganizirajo tudi Mestna občina Nova Gorica ter Občini Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko.

Tekmovanje poteka od leta 2004, od leta 2015 pa je preraslo v vseslovenski projekt, v katerem se je preizkusilo že 4180 mladih, ki so v poslovni načrt razdelali 1577 idej. Maja 2021 je tekmovanje prvič postalo tudi mednarodno. Letošnji mednarodni Popri se bodo odvijali v Tirani v okviru albanskega predsedovanja EUSAIR 16. in 17. maja.