Podjetja 27.1.2022 15:09

Skupina Krka lani ob rekordni prodaji s 304,7 milijona evrov dobička

Ljubljana/Novo mesto, 27. januarja - Skupina Krka je leta 2021 ustvarila 1,57 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot leto prej in nov rekord. Čisti dobiček se je povečal za pet odstotkov na 304,7 milijona evrov. Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je te predhodne in nerevidirane rezultate ocenil za odlične.

Novo mesto. Krka, tovarna zdravil. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Krka, tovarna zdravil.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Colarič, ki so mu nadzorniki mandat lani podaljšali do konca leta 2027, je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu navedel, da je Krka v izzivov polnem letu poslovala uspešno in skladno s pričakovanji - prodaja je bila rekordna in dosežena v vseh prodajnih regijah z izjemo zahodne Evrope, dobičkonosnost je na visoki ravni.

Dobiček iz poslovanja skupine, ki je konec lanskega leta zaposlovala 11.511 ljudi, od tega 46 odstotkov v tujini, je bil sicer po prvih ocenah 10 odstotkov nižji od tistega v letu 2020 in je dosegel slabih 353 milijonov evrov. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pa je bil manjši za osem odstotkov in je znašal slabih 462 milijonov evrov.

Po Colaričevih besedah so rast prodaje dosegli v vseh prodajnih regijah z izjemo zahodne Evrope. Količinsko so prodajo izdelkov povečali za dobra dva odstotka, in sicer na več kot 16 milijard tablet in kapsul ter stekleničk sirupov.

Po prodaji največja regija v skupini Krka je bila s 547,8 milijona evrov in 35,1-odstotnim deležem vzhodna Evropa. Glede na leto prej se je tam prodaja povečala za šest odstotkov.

Regija zahodna Evropa je bila s 305,2 milijona evrov in 19,6-odstotnim deležem tretja po velikosti prodaje v skupini Krka. Glede na leto prej je bila tamkajšnja prodaja za 11 odstotkov manjša, razlog pa so bili predvsem večji cenovni pritiski in manj lansiranj izdelkov. Največ so prodali v Nemčiji, skandinavskih državah, Franciji, Italiji in na Portugalskem. Najvišje stopnje rasti so zabeležili na Irskem, v Združenem kraljestvu in Avstriji.

V regiji jugovzhodna Evropa so prodali za 209,2 milijona evrov izdelkov, kar je pet odstotkov več kot predlani in predstavlja 13,4-odstotni delež v prodaji skupine Krka. Vodilna trga ostajata Romunija in Hrvaška. Največjo relativno prodajno rast so zabeležili v Severni Makedoniji, Srbiji in Bolgariji.

V Sloveniji so dosegli 92,9 milijona evrov prodaje, kar predstavlja šestodstotni delež v prodaji skupine. Rast prodaje je bila devetodstotna. V regiji čezmorska tržišča, ki predstavlja 3,4-odstotni delež v prodaji skupine Krka, pa so prodali za 53,7 milijona evrov izdelkov, kar je 18 odstotkov več kot leta 2020. Rast prodaje so sicer dosegli na večini trgov.

Ocenjena vrednost Krkinih naložb v lanskem letu je znašala 66 milijonov evrov, od tega 49 milijonov evrov v obvladujoči družbi. Namenjene so bile predvsem povečanju in tehnološki posodobitvi proizvodnih zmogljivosti ter zmogljivosti za potrebe razvoja in zagotavljanja kakovosti. Vlagali so tudi v svoje proizvodno-distribucijske centre po svetu, je pojasnil Colarič.

Med najpomembnejšimi naložbami v Krkinih odvisnih družbah v tujini je tovarna Krka-Rus na industrijskem območju mesta Istra severozahodno od Moskve. V njej izdelajo več kot tri četrtine izdelkov, ki jih prodajo na ruskem trgu, kjer imajo status domačega proizvajalca. V prihodnjih letih pa bodo proizvodne in laboratorijske zmogljivosti še povečali.

V skupini Krka je bilo konec leta 2021 nekaj več 11.500 zaposlenih, od tega v tujini skoraj 5300, kar je 46 odstotkov vseh zaposlenih. Skupaj z agencijskimi delavci je bilo v skupini Krka nekaj manj kot 12.500 zaposlenih.

Colarič se je dotaknil tudi letošnjih načrtov. V Krki na ravni skupine za letos načrtujejo prodajo v višini 1,61 milijarde evrov in čisti dobiček v višini 300 milijonov evrov. Za naložbe naj bi po načrtih namenili 130 milijonov evrov, za dva odstotka pa naj bi se povečalo tudi skupno število zaposlenih.

Med ključnimi letošnjimi naložbami je opozoril, da v Krškem načrtujejo gradnjo novih zmogljivosti za razvoj in proizvodnjo farmacevtskih učinkovin. Projektna dokumentacija za izvedbo del je pripravljena, potekajo pa postopki za pridobitev dovoljenj za gradnjo Sinteze 2 in Kemijsko-analitskega centra.

Zgradili bodo še manjše tehnološke in infrastrukturne objekte, ki so potrebni za celovito zagotavljanje proizvodnega procesa. Naložba je ocenjena na 163 milijonov evrov. S to sledijo Krkini strategiji vertikalne integracije od razvoja izdelka do njegove proizvodnje, ustvarili pa bodo več sto novih delovnih mest. Proizvodnja v Krškem naj bi stekla med letoma 2024 in 2025, je dodal.

Glede vpliva epidemije covida-19 na proizvodnjo je še pristavil, da je zaradi odločnega ukrepanja in doslednega izvajanja preventivnih ukrepov, med katerimi je bilo tudi organizirano cepljenje za zaposlene, poslovanje med pandemijo covida-19 potekalo in poteka nemoteno. Tudi proizvodnja in dobava končnih izdelkov sta bili neprekinjeni, je še dejal Colarič.