Podjetja 25.1.2022 9:37

Slovenija tudi letos privlačna za naložbe avstrijskih podjetij

Ljubljana, 25. januarja - Za avstrijskimi podjetji v Sloveniji je uspešno leto in v leto 2022 so vstopila z optimizmom. Skoraj 80 odstotkov avstrijskih podjetnikov ocenjuje, da bo Slovenija tudi letos privlačna za nove naložbe, kaže anketa, ki jo je med svojimi člani izvedlo predstavništvo avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Advantage Austria Ljubljana.

Ljubljana. Zastave Avstrije, Slovenije in Evropske unije (EU). Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zastave Avstrije, Slovenije in Evropske unije (EU).
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot so danes sporočili iz avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani, je lani upad prihodkov zaznalo 17,5 odstotka anketirancev. Število zaposlenih je zmanjšalo 8,8 odstotka podjetij, upad naročil je zabeležilo 26,3 odstotka anketirancev, obseg investicij je zmanjšalo 14 odstotka podjetij.

Napovedi za leto 2022 so obetavne. Več kot 90 odstotkov anketirancev pričakuje, da se bodo prihodki, naročila, proizvodne zmogljivosti, število zaposlenih in obseg investicij v tem letu povečali ali ostali vsaj nespremenjeni.

Težave z dobavnimi verigami oz. razpoložljivostjo surovin je zaradi aktualnih razmer zaznalo 80,7 odstotka vprašanih. Enak odstotek podjetij so prizadele tudi nekatere zakonodajne omejitve v zvezi s koronavirusom, vendar večino le lažje.

79 odstotkov avstrijskih podjetnikov ocenjuje, da bo Slovenija tudi v letu 2022 privlačna za nove investicije.

Direktor Advantage Austria Ljubljana Wilhelm Nest je povedal, da je v zadnjem obdobju več avstrijskih podjetij izrazilo zanimanje za ustanovitev novega podjetja v Sloveniji. "Avstrijska podjetja pritegne predvsem neposredna bližina trga, kvalificirana delovna sila in razpoložljivost lokalnih dobaviteljev. Obenem Slovenija po zaslugi ugodne lege pogosto nastopa kot vozlišče za države jugovzhodne regije," je pojasnil.

Investicije v svoje lokacije v Sloveniji pa so napovedala tudi nekatera avstrijska podjetja, ki so že zelo uspešna na slovenskem trgu. "Na eni strani gre za naložbe v avtomatizacijo proizvodnih procesov in nove tehnologije, s katerimi bodo podjetja poskušala kljubovati pomanjkanju delovne sile in izboljšati kakovost svojih proizvodov ter dodano vrednost na zaposlenega. Na drugi strani pa so predvidene gradnje novih proizvodnih zmogljivosti in skladišč, saj obstoječa več ne zadostujejo potrebam naraščajočega povpraševanja," je dodal Nest.

Avstrijska podjetja v Sloveniji so glede na anketo zelo zadovoljna z razpoložljivostjo in kakovostjo lokalnih dobaviteljev, kvalificiranostjo in produktivnostjo delovne sile, kupno močjo in zavestjo o kvaliteti. Glavni pomanjkljivosti ostajata pomanjkanje delovne sile in visoki stroški dela.

Sodelujoča podjetja so izrazila tudi mnenje o ukrepih, ki bi Slovenijo naredili še atraktivnejšo za investicije. Podjetja so izpostavila predvsem potrebo po zmanjšanju birokracije in administrativnih bremen, večjo fleksibilnost delovnega prava, znižanje stroškov poslovanja ter politično stabilnost.

Koronavirus je izrazito pospešil digitalizacijo, je pokazala anketa. 50,9 odstotka vprašanih podjetij je zaradi izbruha koronavirusa investirala v izgradnjo digitalne infrastrukture, 45,6 odstotka jih je investiralo v povečanje kibernetske varnosti, 36,8 odstotka pa jih je vzpostavilo ali okrepilo spletno trženje. 70,2 odstotka podjetij je v določenem trenutku pandemije uvedlo delo od doma.

Avstrijska podjetja so z nekaj več kot 4,3 milijarde evrov investicij v Sloveniji, kar je četrtina vseh tujih neposrednih naložb, z naskokom najpomembnejši tuji investitor v Sloveniji. V Sloveniji je trenutno več kot 1000 podružnic z večinskim avstrijskim kapitalom, ki zaposluje približno 20.000 ljudi. Največ avstrijskih naložb je v osrednjeslovenski regiji in na Štajerskem.

Največ vlagateljev prihaja z Dunaja, sledita Koroška in avstrijska Štajerska. Podjetja z večinskim avstrijskim kapitalom so aktivna v skoraj vseh gospodarskih sektorjih in velikokrat sodijo med vodilna na trgu. Avstrija je zelo pomemben tako izvozni kot uvozni partner Slovenije. Blagovna menjava med državama znaša približno 5,6 milijarde evrov, kar Avstrijo uvršča na tretje mesto za Nemčijo in Italijo, navajajo v Advantage Austria Ljubljana.