Podjetja 21.1.2022 13:37

Prek portala Spot lani oddanih 12 odstotkov več vlog

Ljubljana, 21. januarja - Število oddanih vlog prek portala Spot, ki nudi podporne storitve države za poslovne subjekte, se je lani povečalo za nekaj manj kot 12 odstotkov. Oddanih je bilo 2.452.867 vlog, kar je 286.701 več kot v letu 2020. Najpogosteje so uporabniki vlagali prijave in odjave zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Veliko večino vlog so uporabniki oddali prek spleta, le okoli 150.000 vlog je bilo oddanih na fizičnih točkah Spot, kjer pomoč pri ustanovitvi, registraciji in drugih postopkih v zvezi s podjetjem nudijo referenti in svetovalci, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Tudi v letu 2021 se je povečala oddaja vlog prek kadrovskih programov in programov za obračun plač, zlasti pa se povečuje število odjemalcev vmesnika za prenos elektronskih bolniških listov in oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače, ugotavljajo na ministrstvu.

Največ vlog je bilo tako v zvezi s prijavo in odjavo zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, sledijo odjave in prijave obveznih socialnih zavarovanj ter zahtevki za nadomestilo oziroma refundacijo plače.

V celotni mreži točk Spot največ postopkov izvedejo na Ajpesu. V mreži so poleg tega še upravne enote, okrožna sodišča, notarji, gospodarska in obrtno-podjetniška zbornica, finančna uprava, zavod za zaposlovanje, zavod za zdravstveno zavarovanje ter še nekatere druge inštitucije.

Portal Spot je osrednji državni portal za podjetja in poslovne subjekte, ki omogoča izvajanje elektronskih postopkov in nudi informacije o pogojih za poslovanje. Zaživel je leta 2005, takrat še pod imenom eVEM. Lani je bil grafično prenovljen, v teku pa sta tudi tehnološka prenova ter prenova vsebin, storitev in e-postopkov.