Expo 2020 18.1.2022 13:28

Na Expu tudi o orodjih za prehod v zeleno

Dubaj, 18. januarja - Svet bo moral prenehati le govoriti o trajnosti in prehodu v zeleno, ampak bo moral ta prehod tudi opraviti. Zastaviti si bo treba konkretne korake in projekte, s katerimi bomo dosegli podnebne cilje in vzpostavili podnebno nevtralno gospodarstvo, je bila rdeča nit poslovnega foruma, ki je danes potekal na slovenskem paviljonu na razstavi Expo.

Združeni arabski emirati, Dubaj. Expo v Dubaju. Slovenski paviljon. Foto: Aleš Osvald/STA Arhiv STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Expo v Dubaju.
Slovenski paviljon.
Foto: Aleš Osvald/STA
Arhiv STA

Mednarodni poslovni forum, ki so ga pripravili Center energetsko učinkovitih rešitev (Cer), Javna agencija Spirit Slovenija in gospodarsko ministrstvo, je osvetlil tudi ključne korake, ki jih bodo slovenska podjetja naredila za doseganje omenjenih ciljev.

Član uprave Knauf Insulation Saša Bavec je med drugim opozoril, da si je potrebno zastaviti enoten cilj na področju trajnosti, saj podjetja prihajajo iz različnih panog in okolij, zato na področju trajnosti nikoli ne bodo govorila "istega jezika". Izvršni direktor A1 Lovro Peterlin pa je dodal, da celotna družba veliko govori o pomembnosti trajnosti, vendar ostane le pri besedah. To moramo spremeniti, je dodal.

Center energetske odličnosti je v okviru današnjega dogodka predstavil projekt green star. "Gre za digitalno orodje, ki izmeri podnebni in okoljski odtis podjetja. S priznanjem green star, katerega veljavnost je eno leto, bodo lahko uporabniki na enem mestu zbrali vse ustrezne podatke, ki jih potrebujejo za zeleno preobrazbo. Projekt je namenjen predvsem podjetjem, ki se zavedajo pridobivanja konkurenčnih prednosti, tudi na podlagi trajnostnega razvoja. Uporabljajo pa ga lahko tudi posamezne panoge in države," je za STA povedal podpredsednik Cera Gregor Benčina.

Ob tem je Benčina, ki prihodnji mesec prevzema mesto predsednika zavoda Cer, poudaril, da je namen projekta ozavestiti slovenska podjetja in druge institucije, da morajo na področju trajnosti nekaj storiti. Prav tako morajo vsi spoznati, da stvari, če jih ne merimo, težko izboljšamo. "Zato je v prvi fazi namen projekta izmeriti, kje smo danes, nato določiti cilje, pogledati, kje so naše močne in kje šibke točke. Šele nato se lahko podamo na pot izboljšanja našega trajnostnega vtisa," je dejal.