Podjetja 22.1.2022 8:15

Raziskovalci IJS in podjetje KEKO oprema razvili inovativen senzor tlaka

Ljubljana, 22. januarja - Institut Jožef Štefan (IJS) in podjetje KEKO oprema sta v sodelovanju razvila inovativen visokotemperaturni senzor tlaka na osnovi tehnologije LTCC za temperature do 250 stopinj Celzija, so sporočili z inštituta.

Ljubljana. Institut Jožef Stefan. Foto: Lea Udovč/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Institut Jožef Stefan.
Foto: Lea Udovč/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili z IJS, so v okviru projekta z razvojem inovativnega senzorja dosegli zelo zahteven cilj in uspeli izdelati miniaturni senzor tlaka z manjšo porabo energije in z manjšo količino materialov, kot bi jih potrebovali za izdelavo konvencionalnega keramičnega senzorja tlaka.

Rezultate so dosegli v sodelovanju Odseka za elektronsko keramiko IJS in nemške družbe Hahn-Schickard za aplikativne raziskave, pri čemer je IJS razvil inovativno visokotemperaturno keramično tlačno tipalo, ki temelji na tehnologiji LTCC.

Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan je podjetje KEKO oprema povezal s komplementarnim tehnološkim centrom Hahn-Schickard, podprl sodelovanje partnerjev v fazi prijave za financiranje, zagona in izvedbe projekta, pripravo končnega poročila o izvedbi projekta in zgodbe o uspehu projekta. Center za prenos tehnologij in inovacij je partner v evropskem projektu KET4CleanProduction preko katerega je bilo sodelovanje KEKO oprema, IJS in nemškega partnerja finančno in vsebinsko podprto, so navedli na inštitutu.

KEKO oprema proizvaja elektronsko opremo in je po navedbah IJS vodilno podjetje v proizvodnji strojev za proizvodnjo večplastnih pasivnih keramičnih komponent. Podjetje je tudi proizvajalec nizkotemperaturnih so-žganih keramičnih (LTCC) materialov in opreme za proizvodnjo večplastnih keramičnih komponent.