Expo 2020 14.1.2022 16:51

Logisti vidijo Slovenijo kot vstopno točko za azijske države

Dubaj, 14. januarja - Slovenija je najhitrejša vstopna točka za tuje blago z Bližnjega in Daljnega vzhoda v srednjo in jugovzhodno Evropo. Slovenski logisti pa so zaupanja vreden partner z dolgo tradicijo, je bilo slišati na logističnem poslovnem forumu na Expu. Podjetniki so za STA povedali, da so bili s predstavitvijo slovenske logistike zadovoljni, nekateri že sklepajo konkretne dogovore.

Dubaj, slovenski paviljon na Expu.
Mednarodni poslovni forum na temo logistike v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo.
Foto: STA

Suzana Zoranda Vrabec, predstavnica Luke Koper:

"Predstavniki Luke Koper smo se v Dubaju srečali s predstavniki logističnih podjetij iz Združenih arabski emiratov, držav Daljnega vzhoda, pa tudi iz Sredozemlja. V tem času, ko covid-19 in s tem povezane zdravstvene razmere, onemogočajo daljša potovanja, je bila udeležba na Expu idealna priložnost za ta srečanja in dogovore."

Marjan Bezjak, direktor podjetja F.A. Maik Logistika:

"Predstavniki globalno-logističnega podjetja F.A. Maik smo se pridružili delegaciji, ki predstavlja celotno slovensko logistično industrijo, od pretovora blaga (Luka Koper) do skladiščenja in zalednih terminalov, kar je tudi dejavnost našega podjetja. V Dubaju smo vzpostavili veliko stikov, tako z novimi partnerji, pa tudi s tistimi multinacionalkami, s katerimi že sodelujemo in so navzoče na trgu Združenih arabskih emiratov. Geografska lega Slovenije je za države Bližnjega in Daljnega vzhoda zelo zanimiva, posebej kot odskočna deska na trge jugovzhodne Evrope. Zato slovenski logisti to vidimo kot veliko priložnost. Ob tem moram pohvaliti slovenski paviljon, ki je zagotovo med tremi najlepšimi paviljoni na Expu, zato je tudi odličen prostor za predstavitev Slovenije in slovenske logistike."

Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor podjetja Nomago:

"Nomago je največje slovensko podjetje na področju mobilnosti, ki ima predstavništva tudi v Italiji in na Hrvaškem. To pomeni, da je naše glavno področje delovanja (javni potniški promet, turizem, občasni prevozi in mikromobilnost) razpeto med Benetkami in Dubrovnikom. Za nas je sodelovanje na Expu v Dubaju zelo pomembno, saj delujemo tudi na področju IT rešitev za mobilnost, kjer si želimo sodelovanja s tujimi partnerji. V Dubaju smo po naši predstavitvi naleteli na veliko zanimanja, zato verjamem, da bomo lahko v sodelovanju s to regijo nadaljevali z našim ciljem, vzpostavitvijo zelene mobilnosti."

Milan Slokar, predstavnik transportnega podjetja Slokar:

"Smo transportno podjetje s 50-letno tradicijo, glavno področje delovanja pa so prevozi za avtomobilsko industrijo po Evropi. V Dubaj smo prišli zaradi povezovanja in predstavitve slovenskega transporta in logistike v tujini."

Peter Pišek, direktor transportnega podjetja Pišek:

"V podjetju Pišek se redno udeležujemo vseh sejmov, zato tudi svetovne razstave Expo v Dubaju, kjer iščemo nove priložnosti. Naše podjetje deluje na širokem področju, in sicer prevozov agroživilskih izdelkov in farmacije. Gre za področje, ki ima velik potencial. Tako kot Slovenija na področju logistike. Tu gre predvsem za sodelovanje z azijskimi državami, ki bi lahko Luko Koper izkoristile za vstopno točko v Evropo. Zato bomo, tako kot ostali slovenski logisti, v Dubaju iskali priložnosti za sodelovanje. K temu bo pripomogel tudi odličen paviljon, s katerim se Slovenija dobro predstavlja."

Čedomir Bojanič, direktor podjetja Fining:

"Naše podjetje se 30 let ukvarja s carinskim posredovanjem in pristaniško logistiko. Cilj naše udeležbe na Expu je promocija slovenske logistične dejavnosti, pa tudi promocija t.i. južne logistične poti za oskrbo srednje Evrope."

Četrtkovega mednarodnega foruma z naslovom Celovite inovativne transportne in logistične storite ter rešitve za Evropo, ki ga je gostil slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo, se je udeležilo več kot 40 slovenskih in tujih podjetij. Forum je sicer del dnevov slovenske logistike na Expu, ki so jih med 11. in 14. januarjem na Expu pripravili Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtna zbornica Slovenije in Javna agencija Spirit Slovenija.