Podjetja 14.1.2022 12:25

SŽ-Tovorni promet s češkim partnerjem začenja širitev na tuje trge

Ljubljana, 14. januarja - Družba SŽ-Tovorni promet in češki EP Logistics International s skupno družbo SŽ EP Logistika začenjata novo poglavje na področju tovornega prometa. Danes so izvedli zaključek pogodbe o strateškem partnerstvu, družbi pa od združitve pričakujeta veliko, so sporočili iz SŽ. Postati želita eden ključnih nosilcev tovornega prometa in logistike v regiji.

Ljubljana, Slovenske železnice.
Logotip Slovenskih železnic.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Današnji korak pomeni začetek skupnega projekta na področju logistike in tovornega prometa. Slovenske železnice (SŽ) so v partnersko družbo prispevale družbi SŽ-Tovorni promet in Fersped, češki EP Logistics International pa dogovorjen znesek v višini do 60 milijonov evrov," so pojasnili na železnicah.

Denar od dokapitalizacije bo skupna partnerska družba SŽ EP Logistika namenila za investicije in širitev na tuje trge. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, imata oba partnerja od združitve velika pričakovanja. Računata, da bo skupna družba postala eden ključnih nosilcev tovornega prometa in logistike v regiji, ki zajema Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro, Srbijo, Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko in Italijo.

Slovenske železnice so postale 51-odstotni lastnik družbe SŽ EP Logistika, češki partner pa 49-odstotni. Kot so še navedli, je strateški partner ob sovlaganju SŽ v prihodnjih letih v družbo SŽ EP Logistika pripravljen vlagati tudi dodatna finančna sredstva, in sicer v višini do 100 milijonov evrov.