Expo 2020 13.1.2022 12:12

Na Expu tudi o pomenu slovenske geografske lege za logistiko

Dubaj, 13. januarja - Slovenija je z Luko Koper najboljša in najhitrejša vstopna točka za tuje blago, ki gre z Bližnjega in Daljnega vzhoda v srednjo in jugovzhodno Evropo. Slovenska logistična podjetja pa so zaupanja vreden partner z dolgo tradicijo, je bilo slišati na današnjem logističnem poslovnem forumu v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo v Dubaju.

Kot je na mednarodnem poslovnem forumu na temo logistike, ki sta ga pripravila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), povedal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek, je Slovenija lahko odskočna deska za 200 milijonov prebivalcev v srednji Evropi in za 20 milijonov prebivalcev v jugovzhodni Evropi.

Evropski logistični trg bo po predvidevanjih do leta 2025 rasel po 4,4-odstotni letni stopnji, rast pa bosta najbolj spodbujala povečana proizvodnja in maloprodaja, predvsem prek spleta. "Slovenska logistična podjetja, ki zaposlujejo 40.000 ljudi in imajo več kot 11.000 vozil, pa so zanesljiv partner, ki lahko opravijo kakovostno storitev," je zbranim slovenskim in tujim poslovnežem povedal Pišek.

Prednosti slovenske geografske lege in bližino vseh ključnih evropskih trgov je poudaril tudi predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri GZS Milan Slokar. "Slovenija predstavlja najhitrejšo in najkrajšo pot v srce Evrope z Bližnjega in Daljnega vzhoda. To zagotavljata tudi dva koridorja, ki se križata v Sloveniji, in sicer jadransko-baltski in sredozemski," je poudaril.

Slokar je dodal, da se je prav zaradi omenjenih stičišč v Sloveniji razvila moderna infrastruktura in logistična industrija, ki se ponaša tudi z ustreznimi skladiščnimi zmogljivostmi.

Na današnjem forumu z naslovom Celovite inovativne transportne in logistične storitve ter rešitve za Evropo, ki je del dnevov slovenske logistike na Expu, sodelujejo predstavniki 40 slovenskih in tujih podjetij. Ti bodo v nadaljevanju imeli številna dvostranska srečanja.

Logistični dnevi so del tematskega sklopa Potovanja, povezovanje in mobilnost, ki na slovenskem paviljonu na Expu poteka od 11. do 14. januarja.