Expo 2020 11.1.2022 14:40

Vrtovec na Expu izpostavil pomen digitalizacije logistike

Dubaj, 11. januarja - Potreba po digitalizaciji, tudi logističnega sektorja, se je po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca v času epidemije še povečala. "Prevoz in logistika sta pomembna faktorja naše ekonomije in današnji poslovni forum je pravi korak v smeri, da Slovenija postane zeleno križišče celotne Evrope," je poudaril na Expu v Dubaju.

Ljubljana.
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovc.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Slovenija ima zelo strateško lego v središču Evrope - s prometom in infrastrukturo imamo vse atribute ene najboljših logističnih in distribucijskih lokacij v regiji severnega Jadrana," je na forumu na temo logistike, ki ga je v okviru logistične gospodarske delegacije v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije in javne agencije Spirit Slovenija gostil slovenski paviljon, izpostavil generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk.

Sodelujoče na forumu je prek spleta nagovorila tudi predsednica slovenskega logističnega združenja Melita Rozman Dačar.

V okviru prvega panela so svoje delovanje predstavili Luka Koper, Zveza pomorsko prometnih agencij in Sekcija pristaniških špediterjev. V drugem delu poslovnega foruma se je predstavil Prometni inštitut Ljubljana, udeleženci pa so dobili vpogled tudi v intermodalno transportno mrežo EU, so sporočili iz Spirita.

Na zadnjem panelu sta se predstavila največji slovenski organizator potovanj Nomago ter podjetje Comark s projektom Cargo, ki označuje dejavnosti povezane s transportom ogromnih, težkih, kritičnih ter vrednih tovorov.

Januarja se bodo na slovenskem paviljonu odvili še trije poslovni forumi. Prvi, v sodelovanju z gospodarsko in obrtno-podjetniško zbornico, bo obsegal celovite inovativne transportne in logistične storitve ter rešitve za Evropo ter predstavitev produktov in storitev slovenskega malega gospodarstva.

Naslednji se bo odvil v sklopu poslovne delegacije trajnostni razvoj in les kot trajnostni material prihodnosti, v okviru katerega bo potekala tudi razstava lesarske šole, tik pred zaključkom meseca pa bo slovenski paviljon z začetkom novega tematskega sklopa v slovenskem poslovnem središču gostili poslovni forum personalizirana medicina.

V prvi teh dneh bo slovenski paviljon obiskala tudi delegacija Mestne občine Ljubljana, ki se v okviru osrednjeslovenske regije že predstavlja na trgu Evrope. Slovenska turistična organizacija z namenom predstavitve Ljubljane in osrednje Slovenije pripravlja turistično delavnico, kjer bo domačim in tujim gostom predstavljala priložnosti in doživetja regije.

Tik pred koncem meseca bo v okviru gostovanja slovenskih regij paviljon obiskala še mediteranska regija. Skozi celoten mesec se bodo odvijali dogodki inovativnih slovenskih podjetij, ki se jih bo v januarju predstavilo kar 32, so še zapisali na Spiritu.