#družba 10.1.2022 12:13

Mladi za podnebno pravičnost za konec sosežiga odpadkov v Anhovem

Ljubljana, 10. januarja - Gibanje Mladi za podnebno pravičnost se je danes zavzelo za zaprtje obstoječih in opustitev vzpostavljanja novih naprav za sežig in sosežig odpadkov. Zlasti so opozorili na situacijo v Anhovem, kjer "kljub večdesetletnemu boju lokalnega prebivalstva in opozorilom zdravstvene stroke njihova volja nikoli ni bila uslišana".

Anhovo. Družba Salonit Anhovo. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Anhovo.
Družba Salonit Anhovo.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

"Vsakič, ko pomislim, v kakšnem okolju živim, me preplavi val obupa. Da bi se v tem istem okolju odločila ustvariti družino in vzgajati otroke, je zame nekaj nepredstavljivega," je na novinarski konferenci, ki jo je v Ljubljani pripravilo gibanje Mladi za podnebno pravičnost, dejala Manuela Korečič iz civilne iniciative Danes.

"Grozljivo je, da se po več desetletij trajajočem boju okoljskih aktivistov, številnih pozivih zdravniške stroke in prizadevanjih nekaterih politikov, na zakonodajnem področju ni zgodilo popolnoma nič, kar bi nam, prebivalcem srednje Soške doline, zagotovilo dostojno življenje v zdravem okolju," je dodala v izjavi, ki jo je gibanje prenašalo prek spletnega družbenega omrežja Facebook.

V društvu Eko Anhovo že dolgo opozarjajo na zakonodajo, ki pri sosežigu dovoljuje nekajkrat večje izpuste škodljivih snovi v zrak, kot velja za sežigalnice odpadkov, je dejal Bogomir Bavdaž iz tega društva. Prav tako so pri sežigu odpadkov v cementarni postavljene le dnevne mejne vrednosti za izpuste v zrak, kar omogoča občasne višje koncentracije izpustov, ki se skrijejo v dnevno povprečje. "Takšno preseganje se dogaja skoraj vsak dan," je zatrdil glede Anhovega.

Mladi za podnebno pravičnost tako, skupaj s somišljeniki iz Anhovega, zahtevajo zakonsko izenačitev dovoljenih mejnih vrednosti emisij za sosežigalnice odpadkov s tistimi, ki veljajo za sežigalnice odpadkov, ter odpravo ostalih mehanizmov, ki velikim napravam za sosežig omogočajo izjeme.

Zavzeli so se za ustrezen nadzor nad industrijskimi izpusti ter neodvisne ter strokovne meritve obstoječih strupenih snovi v zraku, tleh in vodi v Občini Kanal ob Soči.

Za prebivalce te občine zahtevajo tudi takojšnjo zagotovitev ustrezne pitne vode ter spoštovanje njihove volje pri odločanju o bodočih okoljskih vprašanjih. Prav tako so podčrtali potrebo po celoviti sonaravni sanaciji območja in omejitev pustošenja neobnovljivih mineralnih snovi na območju kamnoloma.

Nenazadnje pa so se zavzeli za zaprtje obstoječih in opustitev vzpostavljanja novih naprav za sežig in sosežig odpadkov. "Država naj uveljavi resnično trajnostne načine ravnanja z odpadki, začenši s politiko zmanjševanja nastajanja novih odpadkov," so zapisali v sporočilu za javnost.