Expo 2020 9.1.2022 7:00

Gospodarska delegacija na Expu o priložnostih slovenske logistike

Dubaj, 9. januarja - Na petdnevni obisk na svetovno razstavo Expo v Dubaj danes odhaja močna delegacija Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Potencialnim naročnikom bodo predstavili prednosti, ki jih lahko nudi slovenska logistika za oskrbo trgov v osrednji in jugovzhodni Evropi ter trgov Zahodnega Balkana. Na enem od forumov bo sodeloval tudi minister Jernej Vrtovec.

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Expo v Dubaju.
Slovenski paviljon.
Foto: Aleš Osvald/STA
Arhiv STA

Delegacijo, v kateri sodeluje 29 gospodarstvenikov iz 22 podjetij, GZS organizira v sodelovanju z Javno agencijo Spirit Slovenija ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Osrednja dogodka obiska sta poslovna foruma Slovenia as the Greenest Crossing to Europe in Competitive advantages of Slovenian road transport, ki ju bo 11. oz. 13. januarja gostil slovenski paviljon. Na prvem bo udeležence nagovoril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, so zapisali na gospodarski zbornici.

Oba poslovna foruma sta namenjena predstavitvi prednosti, ki jih lahko ponuja slovenska logistika potencialnim naročnikom za oskrbo trgov osrednji in jugovzhodni Evropi ter trgov Zahodnega Balkana. Gospodarstveniki bodo imeli priložnost na srečanjih b2b tudi individualno predstaviti svoje storitve udeležencem poslovnega foruma, so dodali.

GZS je kot partner pri izvedbi slovenskih gospodarskih delegacij na Expu 2020 Dubaj koordinator izbranih delegacij in tematsko obarvanih poslovnih forumov. Tako sta bili že izvedeni delegaciji s področja naprednih materialov in tehnično-tehnoloških rešitev za pametne tovarne ter s področja digitalizacije in umetne inteligence.

Poleg tokratne delegacije s področja logistike pa bosta sledili še dve zbornični delegaciji, usmerjeni v lesarstvo (16.-20. januar) ter kmetijstvo in hrano (13.-16. februar).

Expo je vrata odprl 1. oktobra, končal pa se bo konec marca 2022. Na svetovni razstavi sodeluje 192 držav, kar je največ v zgodovini teh svetovnih dogodkov. Slovenija v Dubaju nastopa pod sloganom Slovenia - Green Smart Experience, s katerim se svetovni javnosti predstavlja kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo.