6.1.2022 15:11

Marija Strojnik izvoljena za predsednico mednarodnega znanstvenega združenja Sigma Xi

Ljubljana, 6. januarja - Slovenska znanstvenica in inženirka Marija Strojnik je bila izvoljena za predsednico častnega znanstvenega združenja Sigma Xi. Funkcijo, katere mandat traja tri leta, bo začela opravljati 1. julija, je na spletu objavilo združenje.

Bistra, Tehniški muzej Slovenije. Odprtje razstave Človek na Luni. Astrofizičarka ter profesorica na Centru za optične raziskave v mehiškem Leonu Marija Strojnik-Scholl. Foto: Anže Malovrh/STA

Bistra, Tehniški muzej Slovenije.
Odprtje razstave Človek na Luni.
Astrofizičarka ter profesorica na Centru za optične raziskave v mehiškem Leonu Marija Strojnik-Scholl.
Foto: Anže Malovrh/STA

Zaslužna profesorica na inštitutu za optične raziskave v mehiškem Leonu Marija Strojnik je članica združenja Sigma Xi že od leta 1987. Združenje jo je leta 2021 nagradilo za njen prispevek k infrardeči astronomiji in odkrivanju ter raziskovanju eksoplanetov, pri čemer so izpostavili tudi njeno dolgoletno poučevanje, navduševanje drugih za znanost in pomoč ženskam ter pripadnikom manjšin, ki se želijo udejstvovati na znanstvenem področju.

Kot kandidatka za predsednico združenja je na volitvah, ki so potekale med 8. in 21. novembrom, zbrala največ glasov sočlanov in bo sredi leta nastopila svoj triletni mandat. Po navedbah združenja bo mandat sestavljen iz enega leta funkcije izvoljene predsednice, enega leta predsednice ter enega leta kot neposredne bivše predsednice.

Častno združenje Sigma Xi je bilo ustanovljeno leta 1886 na univerzi Cornell v zvezni državi New York. Ime izvira iz grških črk, ki tvorijo moto združenja "Sopotniki v vnetih raziskavah". Člane novačijo na podlagi njihovih raziskovalnih dosežkov in potenciala, združenje pa je doslej imelo skoraj 100.000 članov z vsega sveta. Med člani tega uglednega združenja je tudi preko 200 Nobelovih nagrajencev, med njimi Albert Einstein, Enrico Fermi in Linus Pauling.