Turizem 8.1.2022 8:13

V Kopru letos pričakujejo 65 potniških ladij

Koper, 8. januarja - V Luki Koper na podlagi trenutnih rezervacij ladjarjev pričakujejo okoli 65 prihodov potniških ladij za križarjenje in 80.000 potnikov. Sezono naj bi odprla ladja Viking Sky 27. marca. V primerjavi z zadnjim predkoronskim letom 2019 je zaznati upad prihodov ladij in še večji upad potnikov, saj ladje ne morejo izkoristiti polnih kapacitet ležišč.

Koper.
Potniški terminal koprskega pristanišča.
Foto: Mitja Volčanšek/STA
Arhiv STA

Glede na trenutne rezervacije bo upad ladijskih prihodov v primerjavo z letom 2019 desetodstoten, upad prometa potnikov pa 30-odstoten, so za STA pojasnili v Luki Koper.

Sezona naj bi se zavlekla v drugo polovico decembra, ko naj bi jo zaključila prestižna super-jahta Emerald Azzurra.

Posebnost letošnje sezone je sicer prihod vseh štirih ladij ladjarja Azamara Cruises na isti dan, 8. oktobra. Julija in septembra naj bi dvakrat občudovali 200-metrsko super-jahto ladjarja Ritz Carlton, ki iz hotelske verige vstopa tudi v segment križarjenja. Večina najavljenih ladij meri med 230 in 260 metri, izstopata pa dve ladji s skoraj 300 metri dolžine, in sicer Mein Schiff 5 in Celebrity Constellation.

Ob tem v Luki poudarjajo, da je vse pogojeno z razvojem epidemije covida-19.

V koprski družbi so sicer navedli, da je tudi ureditev potniškega terminala še vedno v njihovih načrtih. Tako trenutno pridobivajo potrebno dokumentacijo zanj.