Slovenija 30.12.2021 11:50

Na voljo novih 10 milijonov evrov za zelene projekte proizvodnje elektrike

Maribor, 30. decembra - Agencija za energijo je objavila nov javni poziv k prijavi projektov proizvodnih naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije (OVE) ter v soproizvodnji toplote in elektrike z visokim izkoristkom za vstop v podporno shemo. Na voljo je 10 milijonov evrov, projekte je mogoče prijaviti do 15. februarja 2022.

Ljubljana. Sončne celice, fotovoltaični paneli. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sončne celice, fotovoltaični paneli.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Agencija z javnimi pozivi izbira projekte za nove in obnovljene proizvodne naprave oziroma skupine projektov za nove proizvodne naprave na OVE in s soproizvodnjo elektrike in toplote z visokim izkoristkom. Za elektriko, proizvedeno v izvedenih napravah iz izbranih projektov, bodo proizvajalci lahko pridobili podporo.

Za projekte, katerih izvedba je pogojena z veljavnim gradbenim dovoljenjem, je treba pri prijavi predložiti gradbeno dovoljenje. Promotorji morajo za izbrane projekte v 30 dneh od vročitve sklepa o potrditvi projekta predložiti zavarovanje za izvedbo potrjenega projekta v višini dveh odstotkov investicijske vrednosti projekta.

Prijavitelj mora ponuditi ceno elektrike, ki mora biti določena skladno z metodologijo za določanje cene elektrike proizvodnih naprav in referenčnih stroškov proizvodnje elektrike proizvodnih naprav za proizvodnjo elektrike iz OVE ter v soproizvodnji toplote in elektrike z visokim izkoristkom. Navesti mora tudi načrtovano letno količino proizvedene elektrike.

Ponujena cena elektrike ne sme presegati vrednosti referenčnih stroškov proizvodnje elektrike v proizvodni napravi, ki pomenijo zgornjo mejo ponujene cene elektrike proizvodne naprave.

Na prejšnjem javnemu pozivu, ki je bil objavljen julija, je agencija od 48 prijavljenih izbrala 41 projektov skupne nazivne električne moči 36,9 megavata. Med izbranimi projekti je bilo 30 naprav OVE in 11 naprav soproizvodnje toplote in elektrike z visokim izkoristkom na fosilno gorivo. Največ je bilo sončnih elektrarn (28), sledile so naprave soproizvodnje toplote in elektrike na fosilna goriva, ena bioplinska elektrarna in ena mala hidroelektrarna, piše na spletnem portalu energetika, nad katerim bdi infrastrukturno ministrstvo.

V prvih letošnjih devetih mesecih je bilo sicer izplačanih 101,9 milijona evrov za podpore proizvodnji električne energije iz OVE in soproizvodnje toplote in elektrike z visokim izkoristkom, kar je 2,6 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani. Največja proizvodnja električne energije po treh četrtinah leta je bila iz naprav soproizvodnje toplote in elektrike na fosilna goriva, največ izplačil za podpore pa namenjenih sončnim elektrarnam. Povprečna višina izplačane podpore v devetmesečju je bila 137,4 evra za megavatno uro in je bila za dva odstotka manjša kot v tem času lani, še izhaja iz objav na portalu Energetika.