Turizem 30.12.2021 8:47

Slovenske zdrave vode blagodejne tudi v času epidemije

Ljubljana, 30. decembra - Slovenska naravna zdravilišča s kombinacijo naravnih zdravilnih dejavnikov, predvsem vode, ter strokovnega znanja v času epidemije covida-19 nudijo številne zdravstvene in preventivne programe. V času, ko epidemija otežuje prehajanje meja, jih odkrivajo zlasti domači gostje, pri čemer je na prvem mestu varno bivanje gostov ter zdravje osebja.

Ljubljana. Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Zdravje in dobro počutje sta eni naših glavnih poslanstev," o slovenskih zdraviliščih pravi direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. Pri tem med naravnimi dejavniki izpostavlja predvsem termalne in mineralne vode, ob katerih pa so pomembni tudi peloidi, različna zdravilna blata, morska voda in slanica. Zlasti na Obali in v višje ležečih predelih, denimo na Pohorju, je posebej ugodna tudi mikroklima, sicer pa so praktično vsa slovenska zdravilišča umaknjena od večjih mest in obdana z naravo.

Ti dejavniki so pomembni tako v zdravljenju kot v preventivi, skozi stoletja pa so v Sloveniji pridobili tudi ogromno znanja, kako naravo čim bolje uporabiti v prid ljudem. "V vseh zdraviliščih smo že lani izpopolnili t. i. postcovidne programe za paciente, ki potrebujejo rehabilitacijo po preboleli najhujši obliki covida. Pripravili pa smo tudi mnoge preventivne programe. Dandanes je zelo pomemben dvig imunosti," med drugim pravi Altbauer.

Tudi sicer se določena zdravilišča usmerjajo zlasti v družine, ob veliko vodnih površinah jim nudijo vodna igrala, kot so drče, tobogani, stene za plezanje ter mivka v vodi. Druga stavijo bolj na pare, ki si v glavnem želijo oddiha in storitev dobrega počutja. Mnogi posamezniki pa se odločijo za samoplačniške programe t. i. medicinskega wellnessa, v katerih jim zdravnik v zdravilišču na podlagi izvidov pripravi individualen program za izboljšanje zdravstvenega stanja. Nenazadnje je tu zdraviliško zdravljenje, na katerega so bolniki napoteni s strani zdravstvenega sistema.

V zadnjih dveh letih, ko je zaradi epidemije oteženo prehajanje meja, v zdraviliščih prevladujejo domači gosti. "Mnoge smo pridobili tudi na novo," pravi Altbauer. Pred epidemijo so tuji gostje predstavljali več kot polovico vseh, prihajali pa so zlasti iz Avstrije, Italije, Nemčije, pa tudi s Hrvaške.

Slovenska zdravilišča so tudi v času epidemije zdrava. "Že lani smo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravili standarde za čim bolj varen sprejem gostov. Nekatera zdravilišča so jih še nadgradila, ponekod tako denimo uporabljajo posebne naprave za dezinfekcijo prostorov in vseh površin z vodno paro," je pojasnil Altbauer.

Vsi skupni prostori so redno očiščeni in razkuženi, posebni protokoli veljajo pri vstopih v bazene in savne. V skladu s priporočili inštituta za javno zdravje poteka tudi priprava ter strežba hrane. Nekatera zdravilišča so se zavezala k spoštovanju odgovornih trajnostnih standardov Green&Safe.

"Maksimalno skrbimo za to, da se gostje počutijo varno, zelo pomembno pa nam je tudi varovanje zdravja zaposlenih. Če bi ti množično zboleli, namreč ne bi mogli sprejemati gostov," je spomnil predsednik Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Da so njihovi načrti uspešni, dokazuje dejstvo, da doslej še v nobenem od naravnih zdravilišč ni prišlo do večjega izbruha okužb s covidom-19. Imeli so posamične primere okuženih gostov, za katere pa imajo pripravljene posebne protokole, izolacijske sobe, povezani so z lokalnimi zdravstvenimi domovi, nenazadnje pa lahko pacientom pomagajo tudi zdraviliški zdravniki in drugo zdravstveno osebje. "Skrbimo za to, da se gostje počutijo varno, in to nam slednji tudi priznavajo," pravi Altbauer.

Za obisk slovenskih naravnih zdravilišč in term je sicer primeren vsak letni čas, pri čemer je vodne užitke mogoče kombinirati z najrazličnejšimi drugimi aktivnostmi v naravi, pozimi denimo s smučanjem, pa tudi z ogledom slovenskih mest, vasic, kulturnih ter naravnih znamenitosti, s kulinaričnim razvajanjem in še čim.

Slovenske vode lahko zdravijo tudi od znotraj. Blagodejno na telo denimo delujeta širše prepoznani naravna mineralna voda Donat Mg iz Rogaške Slatine ter naravna mineralna voda iz Radencev.

Mnoge vode, ki po ljudskem pričevanju zdravijo, pa je moč najti tudi drugod v naravi. V okolici Kamnika si je tako mogoče privoščiti kozarec žive vode iz Zdravilnega gaja v Tunjicah. V bližino Bukovniškega jezera vabi Vidov vrelec, na Dolenjskem pa verjamejo v moč izvira Gospodična, ki naj bi po legendi prinašal večno mladost.

Na Jezerskem lahko obiskovalci poskusijo mineralno vodo jezersko slatino, v Kotljah na Koroškem vodo iz Rimskega vrelca, na Solčavskem, pod Olševo, pa železovo kislo vodo. "Prisluhnite domačinom in poiščite še druge izvire z domnevnimi blagodejnimi učinki po Sloveniji," vabijo na Slovenski turistični organizaciji.