20.12.2021 16:29

Slovenski osnovnošolci na mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi do šestih odličij

Dubaj, 20. decembra - Slovenski osnovnošolci so na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi 2021, ki je v preteklem tednu potekala v hibridni obliki, osvojili tri srebrna in tri bronasta odličja, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Sodelovalo je več kot 300 mladih iz 59 držav, slovenski osnovnošolci pa so na njej sodelovali šele drugič.

Ljubljana. Slovenski osnovnošolci so na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi 2021 osvojili tri srebrna in tri bronasta odličja. Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Ljubljana.
Slovenski osnovnošolci so na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi 2021 osvojili tri srebrna in tri bronasta odličja.
Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Srebrna odličja so osvojili Martin Alojz Flisar iz Osnovne šole narodnega heroja Maksa Pečarja, Aljaž Erman iz Osnovne šole Križe in Tomaž Holc iz Osnovne šole Breg, Ptuj. Enej Jauk iz Osnovne šole Miška Kranjca Ljubljana, Aleksander Kosanović iz Osnovne šole Rodica in Žan Arsov iz Osnovne šole Brezovica pri Ljubljani pa so osvojili bronasta odličja.

Olimpijada je med 12. in 21. decembrom potekala v hibridni obliki, slovenska ekipa šestih članov pa je na daljavo tekmovala v Plemljevi vili na Bledu, kjer so med olimpijado tudi bivali. Merili so se v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja biologije, kemije in fizike. Slovenski olimpijci so v torek in četrtek kot posamezniki reševali teoretične naloge, v soboto pa so se razdelili v dve skupini in opravili še ekipni praktični eksperimentalni del. Danes je potekala zaključna slovesnost.

Sodelovanje slovenske ekipe na olimpijadi, ki jo je gostil Dubaj v Združenih arabskih emiratih, je skupni projekt Zveze za tehnično kulturo Slovenije in Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, vodili pa so jih Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.