Podjetja Turizem 27.11.2021 8:20

Po festivalu čokolade poznana Radovljica dočakala prvo čokoladnico

Radovljica, 27. novembra - Radovljica s festivalom čokolade že devet let gradi svojo prepoznavnost na čokoladi. Ta sicer nastaja tudi v leški Gorenjki, šele prejšnji mesec pa je Radovljica dočakala svojo prvo butično čokoladnico. Odprla jo je Nataša Mikelj, ki je kot tedanja direktorica radovljiškega zavoda za turizem tudi začela s projektom festivala čokolade.

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici, radolška čokolada.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Vodja čokoladnice Nataša Mikelj. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Vodja čokoladnice Nataša Mikelj.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Vodja čokoladnice Nataša Mikelj. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Vodja čokoladnice Nataša Mikelj.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Ustanovitelja čokoladnice Gregor in Nataša Mikelj. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Ustanovitelja čokoladnice Gregor in Nataša Mikelj.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Ustanovitelj čokoladnice Gregor Mikelj. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Ustanovitelj čokoladnice Gregor Mikelj.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Ustanovitelj čokoladnice Gregor Mikelj. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Ustanovitelj čokoladnice Gregor Mikelj.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica. Prva butična čokoladnica v Radovljici. Ustanovitelj čokoladnice Gregor Mikelj. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Prva butična čokoladnica v Radovljici.
Ustanovitelj čokoladnice Gregor Mikelj.
Foto: Tinkara Zupan/STA

"Če se Radovljica promovira kot najslajše slovensko mesto s čokolado in medom, potem mora to imeti tudi v svoji ponudbi," je prepričana Mikljeva. Različnim slovenskim čokoladnicam je zato večkrat predlagala, naj v Radovljici odprejo svojo enoto, vendar so ji odgovarjale, da gre za premajhno ekonomijo obsega.

"Zato sem se odločila, da sama poskusim," je ta teden na predstavitvi svoje čokoladnice ob vstopu v staro mestno jedro Radovljice dejala Mikljeva. Ideja je dozorela v času epidemije covida-19, ko je njen mož zaradi narave svoje takratne službe ostal doma in je nov izziv našel v čokoladi. Sprva sta sicer menila, da je izdelava čokolade enostavna in se je bosta lahko naučila preko spleta, a sta kmalu spoznala, da potrebujeta pomoč.

Povezala sta se Samom Osmanchevichem, ki je bil prvi lastnik čokoladnice Rajska ptica. Po štirih mesecih intenzivnega dela z njim sta znanje nadgrajevala z dodatnimi izobraževanji v Zagrebu, kasneje pa še pri italijanskem mojstru Riccardu Magni.

Odločila sta se, da bosta imela v svoji ponudbi tudi okuse pralin iz lokalnih sestavih. V sodelovanju s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom sta razvila praline z ajdo, izdelujeta pa med drugim tudi praline s pehtranom in domačim orehovcem. Ob odprtju 24. oktobra je bilo v Radolški čokoladi, kot sta poimenovala čokoladnico, na voljo več kot 30 okusov pralin, številni pa so hitro pošli.

Mikljeva je z odzivom zadovoljna. "Vedela sem, da če je zacvetel festival, bo zacvetela tudi butična prodajalna čokolade. Vendar sem vedela, da je sama prodajalna premalo, saj turizem zahteva doživetja, zato smo v istem prostoru odprli prodajalno in delavnico. Obiskovalci si lahko ogledajo, kako nastaja čokolada, in da so izdelki res ročno delo," je pojasnila Mikljeva.

Kolikor ve, gre za prvi tovrstni model čokoladnice v Slovenije. V njej organizirajo tudi razne delavnice, predstavitve in degustacije. Obiskovalci Radovljice tako lahko košček festivalskega utripa začutijo celo leto.

Miklijeva se je lotila odprtja čokoladnice v obdobju, ko je sicer kar nekaj čokoladnic po državi za vedno zaprlo svoja vrata. "Najbolj so bile na udaru tiste, ki so bile v nakupovalnih središčih ali v večjih mestih, kjer je turizem čez noč usahnil. Ampak mi smo majhni in smo tudi z majhnim zadovoljni," je dejala.

Finančno jo je podprla samostojna podjetnica Erika Kostanjšek, ki je tudi nosilka naziva Naj podjetnica leta 2017. "Takoj sem verjela v to zgodbo, saj je Radovljica res znana po Linhartu, medu in čokoladi in ljudje so pogosto spraševali, kje lahko kupijo čokolado," je poudarila Kostanjškova.

Ko je Mikljeva stopila na novo poslovno pot, je zapustila mesto direktorice javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica. "Prišla sem do mejnika. Nisem videla, da bi lahko na tej funkciji še kaj več prispevala Radovljici in se mi je zdelo prav, da se umaknem, da pride na mesto direktorja nekdo drug, s svežimi idejami in drugimi pristopi. Jaz pa zaključim s čokolado, s katero sem tudi začela," je sklenila.