Slovenija #družba 26.11.2021 14:59

Ministrstvo bo 47 nevladnim organizacijam pomagalo pri digitalni preobrazbi

Ljubljana, 26. novembra - Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je podpisal pogodbe s 47 organizacijami, ki so na razpisu za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo pridobile sredstva za sofinanciranje projektov. Ob tem jih je označil za pomembne deležnike digitalizacije.

Ljubljana. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Zlasti je pomembna njihova vloga na področju naslavljanja in zniževanja digitalnega razkoraka, krepitve zaupanja, vključevanja ranljivih skupin in kakovostnega življenja v digitalni družbi," je ob podpisu pogodbe poudaril minister.

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer je podpis v živo potekal le s petimi nevladnimi organizacijami, ki so na svojih področjih dosegle najvišje število točk: Slovensko Karitas, Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije, Društvom za mladinski razvoj Idrija 2020 in Košarkarsko zvezo Slovenije, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Izvedeni razpis za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021-2023 po oceni Koritnika dokazuje, da je naloga ministrstva za javno upravo tudi v času epidemije covida-19 vzpostavljanje dialoga, izmenjava najboljših praks in oblikovanje politik. "Digitalizacija ne pripomore zgolj k produktivnosti in učinkovitosti gospodarstva, ampak tudi k družbenemu razvoju. Nove storitve in rešitve na vseh področjih nam omogočajo, da digitalizacijo uporabljamo za nove oblike poslovanja, komunikacije, izobraževanja, zabave in na drugih specializiranih področjih," je pojasnil.

Namen razpisa je bil podpreti nevladne in prostovoljske organizacije pri digitalni preobrazbi in v organizacijah s pomočjo vpeljave digitalnih rešitev razviti ali nadgraditi storitve, ki jih organizacije zagotavljajo svojim uporabnikom ter jih tako dodatno usposobiti z znanji na področju digitalizacije in pridobitve digitalnih kompetenc.

Razpis je bil razdeljen na sklop A in B. Prvi je obsegal razvoj novih ali nadgradnjo obstoječih storitev s pomočjo vpeljave digitalnih rešitev za učinkovitejše delovanje nevladnih organizacij med drugim na področju sociale, zdravja, okolja, prostora, kulture, športa, izobraževanja, človekovih pravic in informacijske družbe. Drugi sklop pa je zajemal optimizacijo procesov v nevladnih organizacijah in razširitev njihovega delovanja s pomočjo vpeljave digitalnih rešitev za njihovo učinkovitejše delovanje z usposabljanji svojih zaposlenih, članov in prostovoljcev.

V sklopu A so posamezne nevladne organizacije lahko dobile do največ 200.000 evrov oziroma do 70.000 evrov na organizacijo v konzorciju, ki so bili obvezni, v sklopu B pa do največ 60.000 evrov oziroma do 30.000 evrov na organizacijo, a konzorciji v tem sklopu niso bili obvezni. Projekti v sklopu A bodo trajali med 18 in 24 mesecev, v sklopu B pa od 12 do 15 mesecev.

Skupaj bo za izvedbo izbranih projektov v dveh letih zagotovljenih nekaj več kot 4,5 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva.