25.11.2021 14:25

Zaključili gradnjo objekta centra InnoRenew CoE

Izola, 25. novembra - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v Izoli zaključil z gradnjo največje lesene stavbe v Sloveniji ter s tem pridobil edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja. Pri 8200 kvadratnih metrih veliki stavbi gre za hibridno konstrukcijo lesa, betona in jekla.

Izola. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v Izoli zaključil z gradnjo največje lesene stavbe v Sloveniji ter pridobil edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja. Foto: InnoRenew CoE

Izola.
Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v Izoli zaključil z gradnjo največje lesene stavbe v Sloveniji ter pridobil edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja.
Foto: InnoRenew CoE

Zgornja tri nadstropja glavne stavbe so v celoti lesena, tudi v ostalih etažah je uporabljenega veliko lesa v stenskih in talnih oblogah ter stavbnem pohištvu. Glede na doseženo velikost lesenega dela objekta je to največja lesena stavba v Sloveniji doslej. V stavbi se nahajajo kabineti, sejne sobe in raziskovalni laboratoriji, so sporočili iz inštituta.

Stavba, ki sta jo zasnovala arhitekta Eva Prelovšek Niemelä in Arne Niemelä skupaj z znanstveniki z InnoRenew CoE, je narejena po preizkušenih načelih sodobne trajnostne gradnje. Znanstveniki inštituta so že med samo gradnjo ves čas spremljali, merili in preverjali, kako stavba deluje, in zato je sama po sebi raziskovalni projekt.

Med gradnjo so v objekt tako namestili prek sto senzorskih mest za spremljanje vlage, temperature in vibracij, poleg tega pa so na 400 mestih merili vsebnost vlage v konstrukcijskem lesu. To bo omogočalo spoznavanje načinov zaščite lesenih konstrukcij med gradnjo, spremljanje staranja lesa v stavbah, njegovega obnašanja pri različnih robnih pogojih in posledično lažje ter boljše načrtovanje lesene gradnje v prihodnosti.

Pri gradnji so uporabljali veliko naravnih materialov, ti pa so večinoma lokalnega izvora, npr. istrski kamen za fasado in zunanjo ureditev, slovensko stavbno pohištvo, posamezni elementi notranje opreme ter svetila. To dodatno zmanjšuje okoljski odtis stavbe, saj materialov za gradnjo ni bilo treba pripeljati od daleč in po nepotrebnem povzročati onesnaženja s transportom. Kot dodaten kompenzacijski učinek za izpuste ogljikovega dioksida, ki so nastali tekom gradnje, pa je InnoRenew CoE v občini Izola posadil hrastov gozd s 3000 drevesi.

Zanimiva je tudi notranjost zgradbe, katere opremljanje temelji na uporabi naravnih virov in ustvarjanju ergonomsko oblikovane, dostopne, prilagodljive in trajnostne gradnje.

Za gradnjo sta poskrbela izvajalca VG5 in njegov partner Marles hiše Maribor, ki sta bila izbrana na javnem razpisu in z gradnjo pričela januarja 2020. Gradnjo stavbe v vrednosti dobrih 11 milijonov evrov sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. InnoRenew CoE danes zaposluje 70 strokovnjakov iz 17 držav, ki delujejo na 44 nacionalnih in mednarodnih projektih. Z novo stavbo bo njihovo delo lahko še prodornejše, so prepričani.

V naslednjih dveh mesecih bodo v nove prostore preselili tudi premično raziskovalno opremo, ki se trenutno nahaja v najetih prostorih v Izoli in Kopru, so še navedli v sporočilu za javnost.