EU #družba 23.11.2021 6:00

Začenjajo se prvi Dnevi odprtih podatkov EU

Ljubljana, 23. novembra - Danes se začenjajo prvi Dnevi odprtih podatkov EU. Namenjeni so oblikovanju digitalne prihodnosti z odprtimi podatki in bodo poudarili prednosti odprtih podatkov, njihovo vizualizacijo in njihovo ponovno uporabo za javni sektor EU, državljane in podjetja, je zapisano na spletni strani ministrstva za javno upravo.

Ljubljana. Dnevi odprtih podatkov EU. Foto: Evropska komisija

Ljubljana.
Dnevi odprtih podatkov EU.
Foto: Evropska komisija

V okviru Dnevov odprtih podatkov EU, ki bodo potekali prek spleta, bo danes in v sredo konferenca o odprtih podatkih in vizualizaciji podatkov v javnem sektorju EU EU DataViz. V četrtek, zadnji dan, pa bo na sporedu vsakoletno tekmovanje EU v odprtih podatkih EU Datathon.

Razpis za zbiranje predlogov za oba dela dogodka se je zaključil 21. maja 2021, nanj je prispelo 247 predlogov iz 47 držav. Najboljši predlogi so bili vključeni v program konference EU DataViz. Devet najboljših skupin EU Datathon bo svoje aplikacije predstavilo v finalu tekmovanja.

Poleg izmenjave idej, izkušenj in dobrih praks so ti dnevi namenjeni tudi gradnji mostov med javno upravo, akademsko skupnostjo, javnim sektorjem in civilno družbo, so zapisali na ministrstvu.

Dneve odprtih podatkov EU organizira Urad za publikacije Evropske unije ob podpori programa ISA2 Evropske komisije.