#družba 22.11.2021 8:03

Na letošnjem inovacijskem kampu JA okrog 140 dijakov iz 17 šol

Ljubljana, 22. novembra - Na tretjem inovacijskem kampu Junior Achievement (JA) je sodelovalo 138 dijakov iz 17 šol, podpiralo jih je 22 učiteljev in 17 strokovnih mentorjev. Na dogodku, ki je potekal 18. in 19. septembra v spletni obliki, so podelili tri nagrade za najboljše ideje.

Ljubljana. Spletna izvedba inovacijskega kampa JA 2021. Foto: JA Slovenija

Ljubljana.
Spletna izvedba inovacijskega kampa JA 2021.
Foto: JA Slovenija

Dogodek je pomagal organizirati zavod Znanost na cesti, k sodelovanju pa so povabili podjetje ZEOS, ki je dijakom pripravilo osrednji izziv dogodka. Osrednja tematika dogodka se je nanašala na odpadno elektronsko opremo, so sporočili iz zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih JA Slovenija.

Tekom prvega dneva so za dijake pripravili predstavitev izziva in izobraževanje. Naslednji dan je bil posvečen kreiranju novih poslovnih idej in izobraževanju na področju priprave dobre predstavitve. Po oblikovanju idej so imeli dijaki priložnost predstaviti svoje ideje članom žirije.

Prvo mesto so zasedli dijaki iz Šolskega centra Ptuj - Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo. Dijaki so zasnovali idejo, ki temelji na ponovni uporabi ohišij starih računalnikov, ki jih spremenimo v nove hišne nabiralnike.

Drugo mesto so zasedli dijaki Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera. Zasnovali so rešitev, ki bi omogočala, da se iz odpadnih EE-naprav odvzema še uporabne dele, ki bi bili za kupce cenovno ugodnejši in lažje pridobljivi nadomestni deli.

Tretje mesto je prav tako osvojila Gimnazija Franca Miklošiča. Dijaki so razvili idejo servisne storitve elektronske opreme v več krajevnih skupnostih. Ta bi bila donosna zaradi manjših potnih stroškov in prikladnosti za uporabnike.

Vsi nagrajenci bodo prejeli praktične nagrade podjetja ZEOS, zavoda Znanost na cesti, JA Slovenija in inštituta EIT Raw Materials.