Podjetja 19.11.2021 16:02

ESA za pospeševanje uporabe vesolja v Evropi

Matosinhos, 19. novembra - Svet Evropske vesoljske agencije (ESA) je na ravni ministrov danes na Portugalskem sprejel resolucijo o pospeševanju uporabe vesolja v Evropi. Srečanja se je udeležil tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je med drugim podčrtal vključevanje novih manjših podjetij, aktivnih na področju vesolja.

Resolucija, sprejeta na današnjem zasedanju v portugalskem mestu Matosinhos, potrjuje pomen področja vesolja za celotno Evropo in daje usmeritve ESA za nadaljnji razvoj, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

"Slovenija podpira nove pristope pri delovanju ESA, ki upošteva in vključuje tudi nova manjša podjetja, ki delujejo na področju vesolja. Vlaganja v vesoljsko tehnologijo pa morajo biti predvsem namenjena za splošne družbene koristi, za kar se zavzemamo tudi v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU," je poudaril Počivalšek. Tako je Slovenija Svetu EU tudi predlagala sprejetje sklepov na temo vesolja za vse.

"Slovenija podpira prizadevanja za krepitev prepoznavnosti in pomena sektorja preko dogodkov, kot bo Evropski vrh za vesolje. Prav tako se že pripravljamo na sestanek Sveta ESA na nivoju ministrov 2022 z namenom, da bo lahko Slovenija povečala svoj prispevek v svojih obstoječih programih in se vključila v nove, skladno z izkazanimi zmožnostmi slovenske industrije in razvojnih organizacij za uspešno sodelovanje," je še dodal minister.

Sicer so sodelujoči na zasedanju soglašali, da je v tem trenutku zlasti pomembno Evropo podpreti v njenem delovanju na poti k zeleni prihodnosti.

Sama resolucija med drugim poziva k vključevanju zasebnih akterjev v skupni evropski avtonomni vesoljski ekosistem. Pozdravlja tudi idejo pospeševalnikov, ki naj bi združili moči ESA, držav članic ter EU na ključnih področjih. Razviti naj bi bili pospeševalniki vesolje za zeleno prihodnost, hiter in odporen krizni odziv in zaščita vesoljske infrastrukture, so med drugim še navedli na ministrstvu.