20.11.2021 5:00

Začenja se evropski teden zmanjševanja odpadkov

Ljubljana, 20. novembra - Po vsej Evropi se danes začenja evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ozaveščevalna akcija letos v ospredje postavlja ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov v sistemu krožnih skupnosti, pri čemer je poseben poudarek na pomenu sodelovanja in solidarnosti. Letos bo v Sloveniji v okviru tedna potekalo rekordno število akcij.

Ljubljana. Odpadki, smeti. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Odpadki, smeti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Od danes pa do nedelje se bodo po Sloveniji in vsej Evropi zvrstili številni dogodki, ki bodo bolj intenzivno predstavljali pravilno ravnanje z odpadki. Teh je v času epidemije covida-19 v Sloveniji nastalo devet odstotkov manj kot leto prej, a za uresničitev družbe brez odpadkov bo potrebno več, so zapisali v Zbornici komunalnega gospodarstva pri GZS.

V okviru letošnjega tedna je posebna pozornost namenjena krožnim skupnostim, sodelovanju in solidarnosti.

Krožne skupnosti so skupnosti posameznikov, gospodinjstev, organizacij in podjetij, ki v skupnem interesu ravnajo odgovorno, s ciljem zmanjševanja odpadkov oz. predelave teh odpadkov v neke nove produkte, je na petkovi novinarski konferenci pred začetkom tedna zmanjševanja odpadkov pojasnil predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc.

V tem tednu se bo zvrstilo veliko število aktivnosti, nekaj akcij bodo izvedla tudi komunalna podjetja. Letos imajo v okviru tedna kljub zahtevnim epidemiološkim razmeram rekordnih 64 prijaviteljev, je dejal Zupanc. Med prijavitelji prevladujejo šole in podjetja, ki se po navedbah zbornice vedno bolj zavedajo, da je bistven trajnostni način življenja.

Vsi moramo postati majhne krožne skupnosti, ki s spremenjenimi vzorci navad glede ravnanja in odlaganja odpadkov poskrbijo, da bo odpadkov čim manj. To je tudi glavno sporočilo letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki bo trajal vse do nedelje, 28. novembra, še pravijo na zbornici.