Turizem 17.11.2021 10:20

Evropski turistični forum o podpori preobrazbi turističnega sektorja

Brdo pri Kranju, 17. novembra - Evropski turizem ima po dobri poletni sezoni razlog za optimizem, vendar je pot do polnega okrevanja še dolga. Sektor ne bo več takšen, kot je bil pred pandemijo; postati mora bolj odporen, trajnosten in digitaliziran, so se strinjali uvodni govorniki današnjega Evropskega turističnega foruma. Kako podpreti ta prehod, bodo razpravljali tekom dneva.

Izbruh pandemije covida-19 je v lanskem letu povsem ustavil turistični ekosistem tako v Evropi kot širše v svetu. "Verjamem, da smo prvič resnično dojeli, kako pomemben je ta segment gospodarstva," je v uvodnem nagovoru na Evropskem turističnem forumu dejal slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in pri tem izpostavil številne multiplikativne učinke sektorja.

Forum poteka ob robu torkovega neformalnega srečanja evropskih ministrov za turizem, in sicer v spletni obliki. Gre za tradicionalni letni dogodek v podporo evropski turistični politiki, ki ga skupaj pripravljata Slovenija kot predsedujoča država Svetu EU in Evropska komisija.

Panelne razprave foruma se osredotočajo na pripravo t. i. poti prehoda za zeleno in digitalno preobrazbo evropske turistične industrije in destinacij. Med drugim bodo na forumu predstavili dobre prakse industrije in destinacij, Slovenska turistična organizacija (STO) bo denimo prikazala slovensko vzpodbujanje trajnostnega razvoja slovenskega turizma na nacionalni ravni, predvsem Zeleno shemo slovenskega turizma, vodno zavezo in zavezo za izločitev plastike za enkratno uporabo, so napovedali na STO.

Počivalšek je menil, da ima evropski turizem po letošnji poletni sezoni razlog za optimizem. Vrača se zaupanje potrošnikov, k čemur je po njegovih besedah največ prispevalo evropsko covidno digitalno potrdilo.

"Vendar se zavedamo, da turizem nikoli več ne bo tak kot pred epidemijo," je poudaril Počivalšek. Kratkoročnim ukrepom morajo zato slediti srednje- in dolgoročni ukrepi za doseganje bolj zelenega in digitaliziranega turizma. Turizem mora postati tudi bolj odporen, je dejal.

Evropski komisar Thierry Breton je prav tako izpostavil pomen covidnih digitalnih potrdil, ki so "velik globalni uspeh". "Izdanih je bilo 630 milijonov covidnih potrdil, z evropskim sistemom je povezanih ali povezavo načrtuje 75 držav," je izpostavil. "To kaže, da ima EU zmožnosti postavljanja globalnih standardov, izredno pomembnih za svetovna potovanja in turizem," je poudaril.

"Imamo priložnost in dolžnost turistični ekosistem ponovno vzpostaviti na trajnostni, pametnejši in odpornejši način. Pot prehoda za turizem, ki jo trenutno razvijamo, bo pomagala pri tem," je zatrdil.

Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Združenih narodov (UNWTO) Zurab Pololikašvili je opozoril, da je kljub okrevanju v poletnih mesecih turizem še vedno globoko pod predkoronsko ravnijo. "Imamo priložnost, da turistični sektor napravimo bolj odporen, vključujoč in trajnosten," se je strinjal. Pozval je k inovacijam in digitalizaciji, kar pa zahteva ustrezno politično in finančno podporo.

Direktorica za turizem na generalnem direktoratu Evropske komisije za notranji trg, industrijo, podjetništvo in mala in srednja podjetja Valentina Superti se je strinjala, da je bila poletna turistična sezona v EU zelo spodbudna, zlasti je na pomenu pridobil lokalni in družinski turizem. Na poti prihodnjega razvoja bo po njenem izrednega pomena, da gre za vključujoč proces, v katerem bodo sodelovali vsi deležniki.

Podpredsednik odbora za promet in turizem v Evropskem parlamentu Istvan Ujhelyi pa je med prioritetami parlamenta na področju turizma izpostavil zagotavljanje ustreznih finančnih virov, ustreznejši zakonodajni okvir ter dolgoročno strategijo.