Podjetja #družba 16.11.2021 15:25

Evropska komisija s forumom za inovativno podjetništvo na podeželju

Bruselj, 16. novembra - Evropska komisija je danes vzpostavila forum Start-up Village, prek katerega želi dobiti vpogled v izzive in potencial novoustanovljenih podjetij na podeželju. Namen je spodbuditi raziskave in inovacije v podeželskih skupnostih ter pomagati graditi bolj inovativno podjetništvo, so sporočili iz Bruslja.

Belgija, Bruselj.
Sedež Evropske komisije.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Današnji zagon foruma Start-up Village pomeni nov začetek za podeželska območja. Odraža pomen, ki ga Evropska komisija namenja podpori podeželskim območjem, saj je demografski prehod najbolj viden ravno v teh območjih. S pomočjo foruma želimo, da najboljši tam tudi ostanejo in skozi rast svojih zagonskih podjetij, kot dolgoročnih gonilnih sil našega gospodarstva, prispevajo k izgradnji blaginje ter hkrati izkoriščajo naravni potencial evropskih podeželskih območij," je, kot je sporočila Evropska komisija, dejala podpredsednica Evropske komisije za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica.

Komisija želi, da bi se v forumu, ki je nastal v okviru dolgoročne vizije za podeželska območja EU, predstavljene junija letos, in akcijskega načrta za podeželje, srečevali lokalne, regionalne, nacionalne in evropske institucije in drugi deležniki ter razpravljali o ukrepih za spodbujanje inovacij startupov na ruralnih območjih.

Forum naj bi med drugim zagotavljal informacije o podeželskih startupih in njihovih inovacijah ter o tem, kakšne storitve pričakujejo iz inovacijskega ekosistema. Današnji zagon foruma je po navedbah komisije tudi priložnost, da se podjetniki in drugi akterji inovacij na podeželju seznanijo z možnostmi podpore, npr. iz evropskih programov razvoja podeželja in kohezije.

Širši cilji foruma so tako podpora nadaljnjemu razvoju ekosistema podeželskih inovacij, opredelitev in analiza sprožilcev inovacij na podeželju, povezava deležnikov na področju inovacij na podeželju po EU s poudarkom na startupih ter predstaviti koncept foruma in poudariti njegovo povezavo s konceptom pametnih vasi, navaja komisija.