Podjetja #družba 16.11.2021 16:06

EU z vlaganji v inovativne projekte za razogljičenje gospodarstva

Bruselj, 16. novembra - EU bo v okviru sklada za inovacije vložila več kot 1,1 milijarde evrov v sedem obsežnih inovativnih projektov. Z nepovratnimi sredstvi bo podprla projekte, katerih cilj je uvajanje prelomnih tehnologij na trg energijsko intenzivnih industrij ter industrij vodika, uporabe in shranjevanja energije ter energije iz obnovljivih virov.

Za financiranje v okviru prvega razpisa sklada za inovacije za obsežne projekte, torej projekte s skupnimi kapitalskimi stroški nad 7,5 milijona evrov, je bilo izbranih sedem projektov. Ti zajemajo številne ustrezne sektorje za razogljičenje različnih delov evropskega industrijskega in energetskega sektorja, na primer na področju kemikalij, jekla, cementa, rafinerij ter proizvodnje električne energije in toplote.

Projekti se izvajajo v Belgiji, Italiji, na Finskem, v Franciji, na Nizozemskem, Norveškem, v Španiji in na Švedskem, so danes sporočili iz Evropske komisije.

"Današnja odločitev zagotavlja konkretno podporo projektom na področju čiste tehnologije po vsej Evropi in takim projektom omogoča, da spodbudijo obsežnejše uveljavljanje prelomnih tehnoloških rešitev in pospešijo prehod na podnebno nevtralnost," je sporočil izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.