Podjetja Turizem 16.11.2021 9:50

V Občini Mirna se obeta center konjeniške western ježe

Mirna, 16. novembra - V Občini Mirna želi zasebna naložbenica oz. podjetje Kepa iz Šmartnega pri Litiji pri prenovi domačije na Selu pri Mirni med drugim zgraditi pokrito jahalnico in hlev za potrebe lastne konjereje, predvsem pa zaradi organizacije tekem v t. i. western oz. reining ježi na svetovni ravni. Občina bo pomagala s spremembo občinskega prostorskega načrta.

V prvem delu večmilijonske naložbe naj bi na Selu predvidoma prihodnje leto začeli pripravljati dokumentacijo za gradnjo ekološkega zelenega otroškega vrtca za terapijo s konji, po spremembi občinskega prostorskega načrta, katerega sprememba naj bi vzela dve leti, pa naj bi tam uredili še Konjeniški center Kepa, je za STA pojasnil mirnski župan Dušan Skerbiš.

Večja naložba, ki predvideva tudi t. i. glamping oz. turistično in športno dejavnost, naj bi stekla po letu 2024, Občino Mirna pa naj bi obogatila v turističnem in drugih pogledih, je ocenil.

Vse je sicer odvisno od spremembe občinskega prostorskega načrta, kar po županovih besedah ne bi smelo predstavljati problema. Gre sicer za ambiciozen načrt, ki so ga ob njegovem petkovem obisku na Mirni predstavili tudi ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožetu Podgoršku.

Kot je povedal Skerbiš, je minister menil, da je treba za omenjeni projekt zagotoviti vsa potrebna soglasja. Zadeva je zanj zanimiva in bo območje obogatila tudi s kmetijskega vidika, načeloma pa glede tega projekta nima pripomb, je še po županovi navedbi dejal Podgoršek.

Župan je še dejal, da naložbenica že pripravlja dokumentacijo za spremembo občinskega prostorskega načrta. Po njenih podatkih naj bi šlo sicer za edini center western oz. reining ježe v Sloveniji, ki naj bi bil primeren tudi za tovrstne mednarodne tekme.

"Pri tem na občini računamo na soglasje resornih ministrstev, tudi kmetijskega. V naši občini smo namreč zelo veseli konkretnih pobud zasebnikov in njihovo uresničitev podpiramo, kolikor je v naši moči. Vemo, da je na področju turizma še veliko možnosti, in zato upamo, da bo tudi ta idejna zasnova v nekaj letih zaživela," je še povzel Skerbiš.

Reining ježa je zahodno jahalno tekmovanje, kjer jezdeci konje vodijo po natančnem vzorcu krogov, vrtljajev in postankov. Šlo naj bi za vadbo, podobno nekakšni vrsti umetnostnega drsanja s konja, ki pa korenini v ježi nekdanjih ameriških kavbojev.