Turizem #družba 13.11.2021 7:55

Za raziskovanje Slovenije kmalu na voljo nova aplikacija

Ljubljana, 13. novembra - Digitalizacija pospešeno prodira na vsa področja, med njimi v turizem, česar se zavedajo tudi slovenski turistični ponudniki. V hotelu Cubo so tako v zaključni fazi razvoja aplikacije Guido, ki bo gostom omogočala upravljanje storitev v hotelu, pa tudi raziskovanje lepot Slovenije.

Most na Soči.
Veslanje, oddih.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA.

Kot pravi direktor Cuba Sandi Kovačević, je aplikacija nastala na podlagi izkušenj v hotelu in spoznanja, da bo do leta 2030 tri četrtine turistov milenijcev, ki so rojeni s telefonom. "Aplikacija bo ponujala vse, kar gost potrebuje," je povedal za STA.

Preko aplikacije bodo gostje lahko odklenili sobo, upravljali televizijo in temperaturo v sobi, komunicirali z recepcijo, si naročili prevoz, sobno strežbo in si oblikovali tudi izlete. "Na začetku smo v hotelu tiskali zemljevide in opise znamenitosti. Potem pa sem si rekel, če smo res tako 'zahojeni'. Aplikacijo smo sprva poimenovali Tripko kot trip, potem pa je nekdo predlagal ime Guido, kot guide, vodič."

V turističnem delu aplikacije je med 350 in 400 idej, ki so jih zbrali na podlagi lastnega poznavanja Slovenije ter s pomočjo turistično-informacijskih centrov in turističnih vodičev. Kovačević je prepričan, da več, kot bodo imeli partnerjev, lažje se bo gost odločil.

Aplikacija bo ponujala določene filtre, preko katerih si bo turist lahko zožil nabor možnosti glede na svoje interese. Ko bo izbral želene točke obiska, pa mu bo na zemljevidu izrisala izlet. Prav tako bo aplikacija ponujala že izdelane predloge za izlet glede na čas in zanimanje gosta.

V osnovi je aplikacija namenjena vsem hotelirjem. "Z aplikacijo želimo povezati lokalne partnerje s hotelirji ter dvigniti zadovoljstvo gosta in mu olajšati bivanje," pravi Kovačević, ki pa napoveduje, da bo turistični del aplikacije, v katerem bodo gostu za različne storitve na voljo kuponi, tudi brezplačno prosto dostopen.